Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ökad rysk militär aktivitet på Östersjön

Den ryska militära flottans aktiviteter på Östersjön fortsätter att öka, enbart under årets första tio månader med 70 procent jämfört med hela förra året. Det framgår av en rapport som har publicerats på det ryska försvarsdepartementets hemsida i samband med det årliga firandet av ”sjömannens dag”.

DN beskrev i ett reportage i juni hur den ryska militära närvaron på Östersjön har ökat de senaste åren. Särskilt efter Rysslands annektering av Krimhalvön i februari-mars och den följande interventionen i östra Ukraina intensifierades aktiviteterna både till sjöss och i luften ännu mer.

Samtidigt har den västliga försvarspakten Nato under senare tid noterat en ovanligt stor rysk militär aktivitet i europeiskt luftrum. Enligt ett pressmeddelande från Nato i förra veckan hade man under två dagar följt fyra grupper med ryska militärplan över Östersjön, Nordsjön, Atlanten och Svarta havet. I onsdags morse sändes två norska jaktflyg av typen F-16 för att hålla ögonen på åtta ryska flygplan över Norska havet, skrev nyhetsbyrån NTB.

En Natotalesman underströk enligt Reuters att det inte hade skett några kränkningar av Natoländernas luftrum. Nato uppgav samtidigt att medlemsländers flygvapen hade genskjutit ryska plan mer än 100 gånger hittills i år, tre gånger fler än under hela 2013.

I helgen meddelade Danmark att man skickat upp F-16-plan vid fyra tillfällen bara den senaste veckan när ryska militärplan närmat sig. Händelserna har fått Danmark att stärka sin avvisningsberedskap.

För det ryska flygvapnet är trenden liknande den för krigslottan. Under 2012 skickades danska F-16-plan upp 21 gånger, under 2013 var det 42 gånger, och under de första åtta månaderna i år handlar det om 38 gånger.

När det gäller den ryska Östersjöflottan tredubblades den sina övningsdygn till sjöss, från 400 dygn 2012 till 1.135 dygn under 2013. Och fram till oktober 2014 hade enligt ryska försvarsdepartementet Östersjöflottans övervattensfartyg ägnat 1.830 dygn åt övningar. Hur många övningstimmar som ryska ubåtar har haft framgår inte av rapporten.

På departementets webbsida framhålls: ”Östersjöflottans sjömän har mött sin helgdag med höga betyg i sin stridsutbildning. Besättningarna på flottans fartyg har genomfört över 400 stridsövningar, däribland skjutövningar med raketer, artilleri och torpeder, minutläggning, djupbombningar och minsvepningsövningar”. Utöver det har Östersjöflottan genomfört samövningar med ryska luftlandsättningsförband och flygvapnet i Kaliningradområdet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.