Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ökad säkerhet kring belgiska kärnkraftverk

Kärnkraftverket i Tihange.
Kärnkraftverket i Tihange. Foto: Eric Lalmand/AFP

Belgiens två kärnkraftverk drar med omedelbar verkan in ett stort antal passerkort och byter ut dem. Det stod klart på fredagen.

Fruktan för att terrorister ska ta sig in på något av de belgiska kärnkraftverken i ett försök att stjäla radioaktivt material som sedan skulle kunna användas för att bygga ”smutsiga bomber” ligger sannolikt bakom den nya säkerhetsåtgärden.

Läs mer: Terrorbröderna kan ha velat göra en smutsig bomb

Beslutet om att dra in vissa passerkort togs av Belgiens kärnkraftsmyndighet, skriver flera belgiska medier.

– Under de senaste dagarna har ett antal personer nekats tillträde till kärnkraftsanläggningarna, säger Nele Scheerlinck, talesperson för den belgiska kärnkraftsmyndigheten, enligt nyhetsbyrån AP.

Scheerlinck vill dock inte säga hur många som nekats tilträde. Enligt Sky News rör det sig om elva anställda som fått sina passerkort indragna vid ett av kärnkraftverken.

Belgiens två kärnkraftsanläggningar stängdes för in- och utgående trafik i samband med tisdagens attacker mot flygplatsen och tunnelbanan.

Tidningen La Derniere Heure har publicerat uppgifter, som ska komma från poliskällor, som pekar på att de två bröder som sprängde sig och ett stort antal flyg- och tunnelbanepassagerare till döds skulle ha övervakat en högt uppsatt forskare vid ett av kärnkraftverken. En gömd kamera har hittats hemma hos denne.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.