Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/okanda-ungerska-nazister-en-bricka-i-det-ryska-spelet/

Världen

Ökända ungerska nazister en bricka i det ryska spelet

Bild 1 av 3 Nyhetssajten Index har avslöjat att agenter från GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten, har samarbetat med den nynazistiska rörelsen MNA i flera år. Här har MNA-medlemmar samlats på torget utanför krigsmuseet i Budapest för att hålla en minneshögtid över tyska och ungerska styrkors utrytarförsök från den sovjetiska ockupationen av staden i slutet av andra världskriget.
Foto: imago stock
Bild 2 av 3 Mittemot Istvan Györkös hus sitter en uppstoppad jultomte i släde på trottoaren för att locka kunder till en lokal blomsterhandel.
Bild 3 av 3 För ett par månader sedan var den lugna gatan i byn Böny avspärrad av anti-terrorpolis efter att nazistledaren skjutit ihjäl en civilklädd polis.
Foto: Csaba Krizsan

I åratal har ryska agenter samarbetat med ungerska nazister. Moskvas diplomater har till och med deltagit i skjutövningar med en ökänd högerextrem rörelse. Ungerns regering har information om kontakterna. Ändå har inga ryssar utvisats.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in