Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ökända ungerska nazister en bricka i det ryska spelet

I åratal har ryska agenter samarbetat med ungerska nazister. Moskvas diplomater har till och med deltagit i skjutövningar med en ökänd högerextrem rörelse. Ungerns regering har information om kontakterna. Ändå har inga ryssar utvisats.

Mittemot nazistledarens hus på Frihetsgatan 44 sitter en uppstoppad jultomte i släde på trottoaren för att locka kunder till en lokal blomsterhandel. Men det vore synd att säga att reklamtricket orsakar någon rusning. För ett par månader sedan, i slutet av oktober, var denna lugna gata i byn Böny väster om Budapest avspärrad av anti-terrorpolis. På skolgården intill landade ambulanshelikoptrar.

Läs mer: Annika Ström Melin: Kremls försök att påverka EU skapar oro

– Vi hade fullt sjå att hålla undan eleverna, berättar Margit, en lärare som bor en bit längre ner på gatan.

– Ett mord här i lilla Böny, det är ju svårt att förklara för små barn.

Mördaren var Istvan Györkös, den 76-årige ledaren för MNA, en nynazistisk rörelse. Mannen han sköt ihjäl var en civilklädd, 46-årig polis som kommit för att göra husrannsakan i samband med utredningen av ett bombdåd i Budapest ett par veckor tidigare.

Foto: Csaba KrizsanFör ett par månader sedan var den lugna gatan i byn Böny avspärrad av anti-terrorpolis efter att nazistledaren skjutit ihjäl en civilklädd polis. Foto: Csaba Krizsan/AP

”Bögar, zigenare och judar får inte vara med och träna!” utropar MNA:s hemsida. Men många andra, unga män i hopplockade militäruniformer, har genom åren deltagit i skjutövningar med Györkös och hans söner. Det berättar en granne som säger att 76-åringens extrema politiska åsikter var ”en öppen hemlighet” i byn.

– Men han slog mig inte som en våldsam man, han var en bra granne, säger hon.

Vad som var mindre känt var den nynazistiska rörelsens band till Ryssland. Men ungersk säkerhetspolis hade haft ögonen på Györkös och några dagar efter polismordet avslöjade den stora nyhetssajten Index att agenter från GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten, har samarbetat med MNA i flera år.

Personal från Rysslands ambassad i Budapest har till och med deltagit i nazisternas skjutövningar med så kallade airsoftvapen, hävdade sajten med stöd av källor inom de ungerska säkerhetstjänsterna.

– Våra källor bekräftar också hur de ryska agenterna går till väga för att ta kontakt med den här sortens våldsfixerade rörelser. Det sker ofta vid träffar för vapenintresserade eller på loppisar, säger Szabolcs Panyi, en av de grävande journalisterna på Index, till DN.

2012 startade MNA hidfö.net, en sajt med interna nyheter från nynazistiska kretsar i Ungern. Men våren 2014 hamnade sajten plötsligt i centrum för ett gräl mellan Budapest och Moskva.

Man exploaterar svagheter i ett EU-land. Det ger möjligheter att skapa kaos i ett senare läge.

På hidfö.net hade ”läsare” laddat ner foton på stridsvagnar lastade på tåg i östra Ungern, på väg till Ukraina där kriget just höll på att bryta ut. Ett sensationellt scoop av en sajt med ett par tusen läsare – som omedelbart togs upp av utrikesministeriet i Moskva och ryska statskontrollerade medier.

Lóránt Györi är forskare på tankesmedjan Political capital i Budapest och specialiserar sig på högerextrema grupper i Centraleuropa. Han tror att skapandet av sajter som hidfö har varit en viktig del av den ryska infiltrationen.

– På det här sättet har de skaffat sig en anslagstavla. I dag har sajten flyttat till en rysk domän. Den är numera en ren propagandasajt för Kreml på ungerska, säger Györi.

I Györkös hus fann polisen ett mindre vapenlager. Några veckor efter polismordet slog den ungerska antiterrorstyrkan TEK till mot ytterligare nio platser med koppling till MNA, och fann ytterligare stora mängder vapen, de flesta tillverkade i Ryssland och Slovakien.

I interna mejl debatterade nynazisterna i Böny hur man skulle kunna få pengar från den ryska sidan. Det är oklart huruvida de lyckades. ”Györkös och hans söner är så korrupta att inte ens ryssarna skulle ge dem nåt”, skriver en avhoppad medlem i ett mejl som journalisterna på Index har fått tillgång till.

Den 76-årige ledaren har nu återhämtat sig från en skada han fick i skottväxlingen med polisen. Han sitter i häkte och rättegång väntas någon gång i vår. Det handlar om mordet och om olaga vapeninnehav – eventuellt också om terrorism.

– Kanske planerade de någon form av aktion mot flyktingar, säger journalisten Szabolcs Panyi. I ett annat internt mejl som vi har läst står det att ”en tid av stål och blod kommer snart”.

Att ryska diplomater skulle springa runt i skogen och skjuta airsoftvapen med nynazister – det låter ju nästan för tokigt för att vara sant. På ryska Kremltrogna sajten Vzgljad avfärdade Valerij Ljachov, en representant för ryska ambassaden, nyheten som ”dumheter”.

Ändå är detta vad flera ungerska säkerhetstjänster har kommit fram till. De har också haft hemligstämplade dragningar i det ungerska parlamentets utskott för nationell säkerhet om den ryska infiltrationen i nazikretsar, vilket flera källor med insyn i utskottets arbete bekräftar för DN.

Men regeringen och det styrande konservativa partiet Fidesz gör ingenting. Inga ryska diplomater har utvisats från Ungern sedan Fideszledaren Viktor Orbán kom till makten efter valet 2010 – till skillnad från grannländer som Tjeckien där det har skett flera gånger.

En vecka före jul föreslog det lilla liberala partiet LMP i utskottet att parlamentet skulle tillsätta en särskild utredning om de ryska nazikontakterna. Men majoriteten röstade nej.

– Fidesz inställning är att säkerhetstjänsten redan tittar på det här, så det behövs ingen mer utredning, säger en person med insyn i utskottsarbetet till DN.

– Men Szilárd Németh, regeringspartiets högste representant i utskottet, har varit märkbart irriterad när säkerhetstjänsterna har haft sina dragningar om den ryska infiltrationen, säger han.

Till Financial Times säger utrikesminister Peter Szijjarto att det är för tidigt att göra en formell framställan till Moskva:

– Det måste i så fall baseras på stark information och visdom.

Många inom den ungerska oppositionen är upprörda över vad de uppfattar som flathet gentemot Ryssland från regeringens och premiärminister Orbáns sida.

– Om det så bara fanns en misstanke om att vårt land anfalls, infiltreras, av en främmande makt, då skulle jag som ledare göra allt för att få fram sanningen. Men Orbán vill uppenbarligen tysta ner det hela, säger den socialistiske tidigare regeringschefen Ferenc Gyurcsány till DN.

Foto:  Mittemot Istvan Györkös hus sitter en uppstoppad jultomte i släde på trottoaren för att locka kunder till en lokal blomsterhandel. Foto: Ingmar Nevéus

Gyurcsány är i dag ledare för partiet DK och beskylls ibland för att själv ha odlat nära kontakter med president Vladimir Putin under sin tid som regeringschef 2004–09.

– Men på den tiden sågs han som en försiktig demokrat. Då var Orbán stenhårt emot Ryssland. Efter 2010, när alla andra såg att Moskva var på väg i auktoritär riktning, då blev han Europas mest proryske politiker.

Även om Ungern lojalt har stött EU:s sanktioner mot Ryssland så stämmer det nog att Orbán i dag är Putins bäste vän i kretsen av regeringschefer i unionen.

Delvis handlar det om ideologi. Viktor Orbán vill ju se sig som en europeisk banerförare mot ”politisk korrekthet” och liberalism, och han framställs ständigt positivt i Kremlstyrda medier. Men det är också en fråga om realpolitik.

– Orbán bytte fot väldigt snabbt när han kom till makten. Och han har sett till att stärka banden till Moskva, inte minst när det gäller energi, säger forskaren Lóránt Györi.

2014 skrev Ungern ett kontrakt med statliga ryska energijätten Rosatom om två nya reaktorer i kärnkraftverket Paks. Finansierat med ett ryskt lån på tio miljarder euro ska kraftverkets kapacitet fördubblas – och det står redan i dag för 40 procent av landets elkraft.

Kritikerna menar att Ungern permanentar sin beroendeställning gentemot Ryssland, både ekonomiskt och politiskt. Med de nya generatorerna är landets elförsörjning knuten till Moskva fram till år 2085.

Det viktigaste hotet mot Fidesz och regeringen i dag kommer inte från vänster, utan från Jobbik, ett ultranationalistiskt och ofta antisemitiskt parti som fick 20,5 procent av rösterna vid senaste valet.

Även Jobbik var från början starkt negativt till Ryssland. Men under inflytande av Béla Kovács – partiets EU-parlamentariker som pekats ut som rysk spion – har partiet bytt åsikt. I dag vill Jobbik stoppa sanktionerna mot Moskva och kallar Ukraina ”en terroriststat”. Höga representanter har rest till Krim och Donetsk som observatörer av val som varken Ungern eller något annat EU-land erkänner som lagliga.

Bara härom veckan avslöjades att två höga Jobbikpolitiker hade fått hjälp med sin ryska visumansökan av ingen mindre än Vladislav Surkov, en av Putins allra närmaste merarbetare.

Finns det någon poäng ur rysk synvinkel med att stödja såväl Ungerns regering som högeroppositionen och marginella nazistiska grupper?

– Kreml spelar med hela kortleken, men det är logiskt ur Moskvas perspektiv, säger Lóránt Györi.

– Dels exploaterar man svagheter i ett EU-land. Det ger möjligheter att skapa kaos i ett senare läge. Dels sätter de olika krafterna press på varandra. Militanta grupper pressar Jobbik, som i sin tur påverkar Fidesz.

Mycket tyder på att strategin har lyckats. I dag lutar hela den ungerska högern i antivästlig, prorysk riktning. Och tystnad råder kring ryska agenters agerande på ungersk mark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.