Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ökar sannolikheten för Brexit

London. Borgmästare Boris Johnsons beslut att ansluta sig till EU-motståndarna ökar kraftigt sannolikheten för Brexit, att Storbritannien lämnar EU. Han är något av en rockstjärna i den politiska världen och en valvinnare.

Senaste dynget har ryktet varit i svang att Boris Johnson ska kampanja för att lämna EU. Nu har han själv bekräftat det. Han följer vännen och partikollegan Michael Gove i spåren. Justitieminister Gove är en av sex ministrar som går emot regeringslinjen inför folkomröstningen den 23 juni.

Boris Johnson är en av Storbritanniens mest kända politiker. Trots sin konservativa hemvist har han två gånger i rad vunnit borgmästarvalet i London, som är ett starkt Labourfäste.

Läs mer: Håret är Boris Johnson känne­tecken

Bland gräsrötterna i sitt Toryparti har Johnson närmast en rockstjärnestatus. För att få plats att lyssna på hans tal på partikongresserna köar delegaterna gärna i timmar.

Med sin okonventionella stil, inklusive att nogsamt vårda sitt rufsiga hår, når han betydligt många fler än enbart konservativa väljare och David Cameron har arbetat hårt för att få Boris Johnson på sin sida. Att Cameron misslyckats är ett hårt slag för kampanjen att Storbritannien ska stanna i EU.

Omkring en tredjedel av väljarna har inte bestämt hur de ska rösta. Boris Johnson kan vara precis den förgrundsfiguren som får en majoritet av dem att välja Brexit.

Röstar britterna för ett EU-utträde ligger dessutom Boris Johnson bäst till i att efterträda David Cameron och bli ny partiledare och premiärminister. Då har vi en person som inte drar sig för att fälla japanska skolbarn i en rugbymatch, som han gjorde förra året, som högsta chef i ett land med kärnvapen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.