Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/okat-hopp-om-ett-handelsavtal-mellan-kina-och-usa/

Världen

Marianne Björklund: Ökat hopp om ett handelsavtal mellan Kina och USA

Xi Jinping och Donald Trump i november 2017.
Xi Jinping och Donald Trump i november 2017. Foto: Andy Wong/AP

Ett lyckat telefonsamtal och en charmoffensiv från Kinas president Xi Jinping. Flera tecken tyder på att handelskriget mellan Kina och USA kan vara på väg att trappas av. Men även om handelskonflikten lugnar ner sig är läget fortsatt spänt på flera andra områden.

Marianne Björklund
Rätta artikel

I slutet av november vänds världens blickar mot Buenos Aires när USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping träffas för första gången på ett år.

Mötet sker efter en frostig period mellan de två länderna. En del har gått så långt att de börjat tala om ett nytt kallt krig.

Här finns konfrontation på flera håll. Handel, säkerhetspolitik och demokratifrågor. USA och Kina går i klinch gång på gång och den amerikanske vicepresidenten Mike Pence utnämnde vid ett uppmärksammat tal Kina till USA:s fiende. Det var långt ifrån tidigare retorik där USA:s strategi har varit att knyta Kina närmare till sig i förhoppningen om att tätare band ska få landet att öppna upp, både politiskt och ekonomiskt.

Men för lite har hänt, enligt Trumpadministrationen som gått aggressivt fram inte minst på handelsområdet. Tullar på kinesiska importvaror har införts i flera steg och gäller nu på hälften av all import från Kina. I bakgrunden mullrar hot om att tullbelägga all kinesisk import. Kina har svarat med att tullbelägga amerikanska varor och nyligen förklarade Xi Jinping att landet siktar på att bli mer självförsörjande och mindre beroende av USA. 

Nu syns vissa tecken på att länderna kan vara på väg att närma sig varandra. Efter ett telefonsamtal mellan Donald Trump och Xi Jinping l i förra veckan gick båda sidor ut med positiva budskap och förhoppningar om en lösning i handelskonflikten. Det som tidigare var planerat att vara ett kort möte ser nu ut att bli en formell middag mellan Donald Trump och Xi Jinping, i samband med G20-mötet i Buenos Aires i slutet av november. 

Och Xi Jinping såg ut att försöka charma sin motpart på måndagen när han öppnade en internationell handelmässa i Shanghai. Kina vill köpa fler utländska produkter, tänker sänka sina importtullar och planerar att öppna upp sin marknad för flera utländska företag, hävdade den kinesiske presidenten inför ledare för amerikanska storföretag som Google och GM. En av Donald Trumps käpphästar är USA:s jättelika handelunderskott gentemot Kina. Det skulle kunna minska om Kina gör verklighet av Xi Jinpings löfte att importera mer. 

Visserligen har Kinas ledning tidigare sagt ungefär samma saker, utan att det har förverkligats. Och Xi Jinping nämnde varken USA:s kritik om att Kina stjäl teknologi från amerikanska företag eller kraven på att landet minskar statens inblandning i företag som konkurrerar på den internationella arenan. Ändå har förhoppningarna om att USA och Kina kommer överens på handelsområdet stigit. 

Men även om Trump och Xi skakar hand i handelsfrågan innebär det långt ifrån någon total islossning. Kina och USA är i konflikt på en rad andra områden. Läget är exempelvis spänt kring den Sydkinesiska sjön, som Kina hävdar är deras territorium, men USA-allierade stater anser tillhör dem. Även Taiwan, som Kina anser tillhör dem, är en känslig fråga. Dessutom har USA ökat sina insatser mot kinesiska spioner på amerikansk mark på senare tid. USA har också anklagat Kina för att lägga sig i det amerikanska mellanårsvalet och för att bryta mot mänskliga rättigheter i sin behandling av minoriteter.

Och att Xi Jinping har sina dubier kring den amerikanska administrationen visade han under sitt tal i Shanghai. Han nämnde aldrig Trump eller USA vid namn. Men få lär tvivla på vem följande uttalande syftade på.

– När globaliseringen fördjupas, är djungellagen och vinnaren-tar-allt-strategier en återvändsgränd.