Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ökat tryck på regeringen acceptera Östersjöledning

Gaskriget mellan Ryssland och Ukraina påverkar Sverige i allra högsta grad. Dels ökar trycket på regeringen att acceptera den tänkta ledningen i Östersjön, dels får förespråkarna för kärnkraft vatten på sin kvarn. Det tror folkpartisten Carl B Hamilton.

Hamilton menar att konflikten mellan Ryssland och Ukraina drar in Sverige i ett europeiskt maktspel om energiförsörjningen. Ett spel som sker på "mycket hög nivå".

- Vi dras in i stormaktspolitiken. Med varje konflikt mellan de här länderna ökar trycket på regeringen att godkänna en ledning genom Östersjön, säger han.

Ledningen är den som gaskonsortiet Nord Stream hoppas kunna dra från ryska Viborg till tyska Greifswald, genom den svenska ekonomiska zonen. Planerna är omstridda och företaget har ännu inte inkommit med en ansökan som är acceptabel ur miljösynpunkt. Om regeringen ger sitt godkännande är förhoppningen att komma i gång med verksamheten 2011.

Trots att mycket arbete ännu återstår påpekar Carl B Hamilton att det nu blir tuffare för regeringen att stå emot de krafter som snarast vill se en ledning på plats.

- Om jag tar på mig folkpartihatten kan jag bara konstatera att projektet skulle få negativa säkerhetspolitiska konsekvenser för Sverige. Ryska flottan har påpekat att de anser det viktigt att skydda och bevaka ledningen. Jag tycker att man borde dra ledningen över land, via Vitryssland och Polen.

Är det ens möjligt för regeringen att säga nej?

- Ja, det är det. Om ryssarna får ett nej så måste de dra ledningen över land. Sverige ska inte plikta för att Ryssland och dess grannar inte kan komma överens.

En annan konsekvens av gaskonflikten tror Carl B Hamilton blir att EU nu ser sig tvingat att hasta fram andra energikällor.

- Jag tror att vi kommer att se nya ansträngningar på den fronten. Fler länder i Europa kommer att öka användningen av kärnkraft vilket ökar legitimiteten för det även i Sverige. Det kommer att bli kapplöpning till de som tillverkar kärnkraftreaktorer.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson menar att det rysk-ukrainska gaskriget gör det uppenbart vilka risker som finns med att bli beroende av rysk gas.

- Det gäller både för Sverige och för Europa i övrigt. Det är uppenbart att Ryssland ser gasen som ett maktmedel man gärna använder. Därför bör man satsa på andra energislag än gas.

Att kärnkraftsproducenterna kommer att få händerna fulla tror han dock inte.

- I Finland byggs just nu det enda kärnkraftverket i väst och det är en ekonomisk katastrof. Det finns många argument för att det är både billigare och smartare att satsa på förnyelsebar energi.

Tror du att det blir svårare för regeringen att säga nej till en ledning genom Östersjön?

- Det kan ju finnas ett ökat intresse. Men jag tycker också att det här tydligt visar att man bör minska det här beroendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.