Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oklara-militarbesked-efter-dudas-besok-i-usa/

Världen

Oklara militärbesked efter Dudas besök i USA

Duda och Trump.
Duda och Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

USA:s president Donald Trump tog på onsdagen emot Polens president Andrzej Duda i det första högre statsbesöket i USA sedan coronapandemins utbrott. Mötet ägde rum bara dagar före det polska presidentvalet. Men det är oklart hur det blir med Dudas förhoppningar om fler amerikanska soldater i Polen.

För Donald Trump, som har kritiserats för sin hantering av coronaviruset och de intensiva protester mot rasism och polisvåld som skakat USA, var förhoppningen att besöket skulle ge en bild av normalitet. Detta i synnerhet eftersom det G7-möte han skulle ha stått värd för i slutet av juni blev uppskjutet.

Ett av flera samarbeten de två presidenterna diskuterade under statsbesöket var USA:s militära närvaro i Europa. Sedan tidigare har det stått klart att Andrzej Duda gärna ser att de soldater Trump sagt sig vilja flytta från Tyskland i stället ska flyttas till Natomedlemmen Polen.

– Jag har bett president Trump att inte flytta soldater ut ur Europa, sade Andrzej Duda på presskonferensen.

Trump har aviserat att han tänker minska den amerikanska truppnärvaron i Tyskland med uppemot 10.000 soldater, men det kom inga konkreta utfästelser för vart soldaterna ska flyttas på presidenternas gemensamma pressträff. I stället förklarade Trump att han ser fram emot att underteckna en försvarsöverenskommelse med Polen.

– Tyskland betalar väldigt lite för de soldater som förväntas försvara deras land. Några kommer att sändas hem. Några kan komma att flyttas till andra platser. Polen skulle kunna vara ett av länderna, sade Donald Trump.

Han passade också på att återigen ge kritik till de Natoländer som han anser betalar in för lite till försvarsalliansen, samtidigt som han underströk att Polen enligt honom var ett av länderna som skötte sina åtaganden.

Utöver det militära samarbetet fokuserade de två ledarna under presskonferensen att hylla varandras kamp mot coronapandemin, och att länderna ska fördjupa sitt samarbete inom energisektorn. Bland annat ska USA bidra till att Polen kan börja anlägga kärnkraftverk i landet. Något som ska göra att landet slipper bli beroende av rysk energi.

Nationalkonservativa Duda, som är mitt i slutspurten på en presidentvalskampanj som når sin kulmen vid valdagen på söndag, ses använda mötet för att få en skjuts i opinionen där han haft motvind den senaste tiden.

– Duda har mött Trump flera gånger och lyfter gärna fram att det är han som står för de goda förbindelserna med USA, säger Polenexperten och författaren Peter Johnsson.

– Polens styrande parti Lag och rättvisa har dåliga relationer till EU och satsar därför mycket på förbindelserna med USA, fortsätter han.

Trump talade också med värme om högernationalistiske Duda efter ett besök i Warszawa 2017, då USA:s president bland annat höll ett tal om relationen mellan USA och EU på ett fullpackat torg i staden. Uppskattningen verkar vara ömsesidig, Duda har bland annat föreslagit att en militärbas i Polen ska döpas till Fort Trump, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Ämnen i artikeln

Polen
USA
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt