Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oklart-hur-orkanen-dorian-slar-mot-usa/

Världen

Oklart hur orkanen Dorian slår mot USA

01:07. Ovädret Dorian rör sig nu sakta mot USA:s östkust. "En av de största kriserna i vårt lands historia", säger Bahamas premiärminister.

Orkanen Dorian har orsakat förödelse och minst sju dödsfall i östaten Bahamas varifrån den nu är på väg norrut mot USA. Däremot är det inte säkert att den når amerikanska fastlandet vars ostkust ändå hotas av livshotande stormfloder.

Onsdagsmorgonens prognos från National Hurricane Center talar för att Dorian kommer att dra ytterligare österut, jämfört med tidigare prognoser. Fortfarande rör den sig dock i nordvästlig riktning med en ihållande vindstyrka uppemot 50 meter i sekunden, men hastigheten är fortsatt låg, en bit över 10 kilometer i timmen.

Läs mer: Dorian tappar i styrka – men faran inte över

Ett oroväckande faktum när beskedet kom på tisdagen att Dorians styrka sjunkit, från tidigare kategori 5 till 2, är att dess omfång ökat. Orkanens centrum var vid 5.30-tiden på onsdagsmorgonen omkring 15 mil öster om Cape Canaveral i Florida vars kuststräckor tillsammans med Georgias, South Carolinas och North Carolinas riskerar livshotande stormfloder och vindar.

Bild 1 av 2
Foto: Ellis Rua/AP
Bild 2 av 2 Flygbild över en hamn på Andros i Bahamas.
Foto: AFP

Läs mer: Orkanen Dorian betecknas som ”livsfarlig”

Bilder och rapporter från Bahamas vittnar om Dorians fruktansvärda konsekvenser. Sju personer är bekräftat döda, men många saknas och omfattande översvämningar har slagit mängder av byggnader i spillror. Prioriteringen av akuta räddningsinsatser har gjort det svårt för myndigheter att kvantifiera förödelsen i termer av mänskliga offer, skadornas kostnad såväl som förlorade turismintäkter.

Läs mer: Dorian slår hårt mot Bahamas turism