Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oklart-nar-kuba-slapper-svensken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oklart när Kuba släpper svensken

Ännu vet ingen när KDU-ordföranden Aron Modig får lämna Kuba. Polisen vill ha honom tillgänglig för utredningen av bilkraschen som dödade regimkritikern Oswaldo Payá. Myndigheterna förklarar nu händelsen med fortkörning.

I olyckan utanför staden Bayamo i söndags omkom även Payás oppositionskollega Harold Cepero.

Svensk ambassadpersonal besökte på torsdagen Modig, som flyttats till Havanna.

– Man kan inte uppge när han får resa hem, sade Catarina Axelsson på utrikesdepartementets presstjänst på fredagen.

Inte heller Kalle Bäck, generalsekreterare i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), vet när Modig kan återvända.

En spansk ungdomspolitiker, Angel Carromero, körde bilen. Kubas inrikesdepartement beskyllde enligt AFP honom på fredagen för kraschen: "Bristande kontroll av fordonet, fortkörning och det felaktiga beslutet att tvärbromsa på halt underlag var orsakerna till den tragiska olyckan."

Payás familj å sin sida hävdar att bilen prejades av vägen.

Payás rörelse MCL kräver en öppen och opartisk utredning. Payás familj vill också tala med Modig och Carromero om vad som hände.

– Jag kan inte acceptera en sådan ytlig förklaring, säger Payás änka Ofelia Acevedo om den officiella olycksbilden.

Spanien har bett att Carromero får resa hem snarast möjligt, men även spanjoren hålls kvar tills vidare som vittne i utredningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.