Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oklart om israeliskt journalisthot

Israel vacklar i frågan om journalister ska portförbjudas i landet ifall de väljer att åka med Frihetsflottan II som i slutet av veckan stävar mot Gaza. Däremot står man stenhårt fast vid att stoppa hjälpkonvojen.

Tio båtar inspekteras just nu av myndigheter i grekiska hamnar. Det är många papper. Den utdragna processen har fått rykten att spira om israeliska påtryckningar mot Grekland.

En fransk båt har redan gett sig av. El Karameh (Värdigheten) lämnade Marseilles i söndags och ska vänta in övriga båtar.

Och sen ska ni ge er av i samlad trupp?

– Ja, åtminstone till en början, säger svenska Ship to Gazas pressansvarige Mikael Löfgren.

Sverige, Norge och Grekland har gått ihop om två fartyg — ett lastfartyg och ett skepp med plats för 25—30 passagerare.

Deltagarantalet i år blir runt 350, sedan turkiska Mavi Marmara avvikit, skådeplats för fjolårets blodbad. Det är ännu oklart hur många av svenskarna som kommer att få plats, Löfgren gissar på runt femton. Tre svenska läkare finns ombord på olika båtar i flottan.

Israels säkerhetskabinett gav på måndagen landets flotta order om att stoppa hjälpkonvojen från att bryta blockaden runt Gaza — dock med så lite "konfrontation" som möjligt, enligt ett uttalande från premiärministerns kansli.

Propagandakriget är i full gång och i söndags lyckades den israeliska regeringens presstalesman Oren Helman med konststycket att överraska premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt vice premiärminister Moshe Yaalon.

Helman lät nämligen meddela att de journalister som tänkt bevaka flottans färd från båtarna kan räkna med tio års inreseförbud i Israel.

– Han (Netanyahu) hörde om det på nyheterna och bad att få ompröva frågan, sade Yaloon i israelisk radio.

– Det går inte att stoppa medierna nuförtiden, inte om de är ombord i alla fall. Det är bättre att inte stöta sig med dem, sade Yaalon.

Frihetsflottan

• Den 31 maj 2010 bordade israeliska soldater Mavi Marmara, det största skeppet i den så kallade Frihetsflottan, på internationellt vatten utanför Gaza.

• Av de nio som dödades i striden var åtta turkiska medborgare och en turk-amerikan.

• Enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter bröt Israels militär mot internationell rätt vid bordningen av aktivistflottan.

• FN-utredningen om händelserna ombord på Mavi Marmara har ännu inte färdigställts.

• FN-chefen Ban Ki-Moon och flera andra världsledare har varnat för deltagande i årets Frihetsflottan II.

(TT-AFP)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.