Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ola-bini-kan-fa-vanta-ytterligare-innan-atal-vacks-i-ecuador/

Världen

Ola Bini kan få vänta ytterligare innan åtal väcks i Ecuador

Ola Bini efter att han släpptes från häktet. Foto: Dolores Ochoa/AP

Svensken Ola Bini som greps i april är fortfarande fast i Ecuador utan att veta vad han är misstänkt för. Sedan tre veckor tillbaka har han befunnit sig i ett juridiskt limbo när utredningen satts på paus på obestämd tid. 

Men nu bryts dödläget – på torsdagskvällen svensk tid ska en ny förhandling hållas där åklagaren kommer att yrka på att få ytterligare 30 dagar för att utreda. Sannolikheten att svensken släpps i dag är liten tror Binis advokater.

– Jag tror chansen är fem procent, säger Carlos Soria, Binis ecuadorianska advokat. 

Det var den 11 april i år som den svenska programmeraren Ola Bini greps i Ecuador där han sedan två år tillbaka bor och arbetar. Samma dag greps Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Ola Bini, som är vän med Assange, har tidigare sagt att han har svårt att se det som en slump, trots att han aldrig jobbat ihop med Assange eller arbetet för Wikileaks. 

Men trots att det är över 100 dagar sedan gripandet vet Ola Bini fortfarande inte vad han formellt är misstänkt för. Åklagaren som leder utredningen har i allmänna ordalag sagt att Bini ska ha ”förstört integriteten av datasystem” utan att säga vilket system det ska ha varit. 

Den 21 juni släpptes Ola Bini ur häktet sedan en domare ansett att hans rättigheter inte tillgodosetts. Men utredningen fortsatte och Bini fick inte tillåtelse att lämna Ecuador. Han fick inte tillgång till sin lägenhet och fick sina bankkonton frysta. Den 12 eller 13 juli skulle en ny förhandling hållits där åklagaren skulle lagt fram bevis för att kunna väcka åtal, alternativt begära ytterligare 30 dagar för att utreda. 

Men det blev aldrig någon förhandling. Domaren som skulle hållit i förhandlingen försvann på semester på obestämd tid.

Thomas Bodström är Binis svenska advokat som jobbar tillsammans med advokater på plats i Ecuador.

– Det är flera märkliga saker i det här, att först sitta häktad utan att veta varför och nu befinna sig i det här konstiga mellanläget. Det är väldigt svårt att försvara sig om man inte vet vad man är anklagad för. Det känns väldigt politiskt laddat med Assange fast det inte fanns några kopplingar som på något sätt är brott.

Men nu har dödläget brutits. Under veckan meddelande de ecuadorianska myndigheterna att domaren är tillbaka i sin tjänst och att en ny förhandling ska hållas. I dag torsdag klockan 22, svensk tid, hålls en så kallad linking hearing där åklagaren kommer att försöka koppla ihop en kollega till Ola Bini till utredningen. Godkänner domaren åklagarens begäran kan utredningen fortsätta i ytterligare 30 dagar, säger Binis ecuadorianska advokat Carlos Soria. 

– De hade affärsmässiga kontakter och blev sedan vänner. Om du frågar mig varför åklagaren försöker koppla ihop dem är det enbart för att han är Olas vän och för att de både är medlemmar i samma organisation.

Godkänner inte domaren åklagarens begäran om att få fortsätta i 30 dagar till läggs utredningen ned och Ola Bini blir en helt fri man, men den chansen är liten säger Carlos Soria.

– Det är det vi vill ska hända och som måste hända eftersom Ola inte har begått något brott, inte hans vän heller. Men om man tittar på hur den här utredningen har skötts så skulle jag säga att de förmodligen kommer få 30 dagar till och sen väcka åtal. Då får vi även veta vad det är Ola är misstänkt för.

Ett alternativ är att de 30 dagarna redan börjat ticka, från den 12 juli då förhandlingen egentligen skulle hållits. I så fall återstår bara tio dagar innan åklagaren måste lägga fram bevis och väcka åtal. 

– Vi går dit i dag för att höra vad domaren kommer bestämma och för att stötta Olas vän.

Hur vanligt är det att en domare går på semester och att en utredning sätts på paus på obestämd tid i Ecuador?

 – Det händer aldrig. Förhandlingar kan skjutas fram någon dag hit och dit men aldrig på det här sättet. De är många som reagerat och som menar att allting är ett misstag, att de borde lägga ned utredningen och släppa honom fri. 

Ola Binis far Dag Gustafsson säger till DN på torsdagen att den senaste perioden varit tuff för Ola och familjen. Olas föräldrar reste ned till Ecuador i början av juli för att umgås och stötta sin son. 

– Även om han varit ute ur häktet ett tag nu så är det fortfarande hög anspänning. Han mår inte bra efter blivit behandlad på det här sättet. Han sover dåligt och har upplevt stor stress den här senaste perioden när han inte få veta vad som ska hända.

I samband med att föräldrarna kom ned fick Ola Bini tillbaka sin lägenhet och kunde därefter börja leva ett hyfsat normalt liv. Han har börjat jobba lite igen och tagit upp sin kampsportsträning. Men hans tillgångar är fortfarande frysta och han måste varje vecka gå till åklagaren och visa upp sig.

Sedan det att Ola Bini häktades har familjen och hans advokater haft kontinuerlig kontakt med svenska utrikesdepartementet som fört samtal med de ecuadorianska myndigheterna. Under förra veckan skickade familjen ett nytt brev till UD där man med anledning av det stillastående läget bad UD att ta förnyande kontakter. Men enligt Dag Gustafsson fick de till svar att det inte var påkallat i nuläget.

– Det gjorde oss besvikna, det känns som man nedprioriterar det här. 

DN har sökt UD för en kommentar. 

Läs mer:

Ola Bini: Jag är rädd att de kommer att plantera ”bevis” 

UD begärde klarläggande från Ecuador om häktade svensken 

Ola Bini kan förhöras av USA-utredare