Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Olika villkor inom EU för homosexuella

Enligt det nya Lissabonfördraget ska EU i all sin verksamhet bekämpa diskriminering byggd på sexuell läggning. Men en ny EU-rapport visar att bilden i medlemsländerna är blandad – även om många framsteg gjorts.

Belgien, Holland och Spanien var de första EU-länder som gav grönt ljus för könsneutrala äktenskap.

Sedan kom Sverige, följt av Portugal, och nu är liknande lagstiftning på gång i Luxemburg och Slovenien. Men samtidigt har Bulgarien, Estland och Rumänien i sin lagstiftning slagit fast att de endast godkänner äktenskap mellan män och kvinnor, och att de inte accepterar äktenskap eller partnerskap som par av samma kön ingått i and-ra länder.

Det konstaterar EU:s byrå för grundläggande rättigheter i en färsk rapport om läget för HBT-personers rättigheter i de 27 EU-länderna.

EU:s Lissabonfördrag, som började gälla den 1 december 2009, innehåller en juridiskt bindande stadga om grundläggande rättigheter som stärker skyddet mot diskriminering:

– EU är nu skyldigt att i all sin inriktning och verksamhet bekämpa diskriminering, inklusive den som bygger på sexuell läggning, heter det i rapporten, som publicerades i november.

När det gäller familjepolitik har dock EU:s institutioner inget att säga till om.

Medlemsländerna bestämmer själva hur deras äktenskapslagar ska se ut och om de ska tillåta könsneutrala äktenskap.

Däremot måste alla EU-länder se till att alla medborgare kan resa fritt i unionen.

Där tycker byrån att EU även på familjeområdet borde anta principen att det som gäller i ett medlemsland också gäller i andra så att enkönade pars rättigheter säkras om de flyttar inom EU.

När det gäller diskriminering noterar byrån på den positiva sidan att Prideparader under 2010 kunde genomföras framgångsrikt för första gången i Polen, Rumänien och Bulgarien.

Men samtidigt ifrågasätts rätten att anordna Prideparader fortfarande av folkvalda politiker i Lettland, medan Litauen antagit en lag som förbjuder ”främjande” av homosexualitet i offentliga sammanhang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.