Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oljeledning genom reservat i USA stoppas

Washington. Tusentals aktivister i Standing Rock vann på söndagen en stor seger när Obamaadministrationen beslutade att neka ett oljebolag att dra sin ledning genom ursprungsbefolkningens reservat.

De växande protesterna i North Dakota har pågått i månader, och konfrontationen med polis har i bland blivit våldsam, med gummikulor och stenkastning.

Sista dagen innan tidsfristen för de runt 5.000 protesterande vid Standing Rock och de hade beordrats att lämna platsen kom beskedet från Washington: alternativa dragningar av oljeledningen Dakota Access Pipeline måste utredas närmare.

Beslutet är en stor seger för aktivisterna, som har protesterat mot projektet i månader, och menar att det kränker ursprungsbefolkningens vattenrättigheter och kulturvärden som är knutna till marken.

Foto: SCOTT OLSONAktivisternas läger i utkanten av reservatet har växt hela tiden. Foto: AFP

– Även om vi har haft en löpande diskussion och informationsutbyte med Standing Rock Sioux och Dakota Access, är det tydligt att mer finns att göra, sa Jo-Ellen Darcy enligt bland andra Washington Post.

Darcy representerar en av de federala myndigheter som hanterar frågan, The Army Corps of Engineers.

Dakota Access Pipeline är ett projekt värt 3,8 miljarder dollar och ska transportera olja till Gulfkusten och Mellanvästern på ett säkrare och billigare sätt än via räls. Ledningen är till 92 procent färdigställd, men den bit som återstår är planerad att gå genom ett reservat där ursprungsbefolkningen menar att den kränker deras vattenrättigheter och kulturella värden. I september stoppades bygget tillfälligt av Obamaadministrationen, och i november framkom att man börjat titta på en alternativ dragning.

Ett litet antal personer började protestera redan i april, men gruppen har växt och lägret har blivit närmast permanent, med såväl läkarvård och matbespisning som pulkabacke och kändisglans. Skådespelaren Patricia Arquette var här förra veckan. (Artisten Neil Young har skrivit ett brev till stöd för aktivisterna på Facebook.)

Under helgen fick aktivisterna på plats förstärkning av upp till 2.000 veteraner, som finansierat sin aktion genom en nätinsamling som dragit in 700.000 dollar. Miljöaktivister och folk från 200 andra stammar finns också vid Standing Rock – liksom ordningsmakten.

Den lokala polisen har under de senaste veckorna vid flera tillfällen använt sig av vattenslangar, tårgas och gummikulor mot aktivisterna, som har kontrat med stenkastning och slangbella. Taggtrådsrullar har lagts ut för att stoppa aktivisterna.

Guvernören Jack Dalrymple, som hade bett Vita huset att tillåta bygget att fortsätta, fick nu nobben, och ägarbolaget Energy Transfer Partner, som hävdar att det hittills har förlorat 450 miljoner dollar på förseningen, får vänta lite till.

Lokala myndigheter som förordar projektet har i domstolsinlagor hävdat att stammarna har försuttit flera tillfällen att yttra sig. Men skarp kritik har riktats av FN mot hur dessa har skött protesterna, och den 15 november skrev organisationen: ”Att märka folk med nummer och hålla dem inspärrade i överfulla burar på kalt betonggolv, utan medicinsk vård, är liktydigt med en inhuman och nedvärderande behandling.”

Ordföranden för Siouxstammen Dave Archambault II har uppmanat justitiedepartementet att utreda anklagelser om överträdelser av medborgerliga rättigheter.

Standing Rock har blivit en symbol både för många års kränkningar av stammars rättigheter, och protester mot den oljeutvinning som under de senaste åren har förändrat delstaten. Bara Texas producerar nu mer olja än North Dakota, och trots det fallande oljepriset har industrin inneburit en boom.

Foto: SCOTT OLSONTusentals personer trotsade det bistra vintervädret och hade tagit sig till reservatet för att protestera. Foto: AFP

De eskalerande protesterna fick i helgen justitieminister Loretta Lynch att ingripa och uppmana till medling. Det var så dags, menade Kyle Laney, en lokal sheriff:

– Vi har bett dem ett antal gånger: kom och hjälp oss. Det är ett federalt reservat, och de har slagit läger på federalt land. Hur kan man säga att det inte är ett federalt problem som har lagts i lokalt knä? sa han under ett möte i det lokala stadshuset i Mandan, North Dakota.

Beskedet om att konstruktionen av oljeledningen inte kan fortsätta utan att en alternativ sträckning utreds togs emot med stor glädje i det utspridda, enorma protestlägret, där vintervindarna blåser hårt så här års. Stamledaren Dave Archambault II uttryckte i ett uttalande ”stor tacksamhet, och för ”det mod det krävdes” för Obama och berörda myndigheter för vidta åtgärder för att ”korrigera historiens gång i rätt riktning”.

– Med det här beslutet ser vi fram emot att kunna åka hem och tillbringa vintern med nära och kära, varav många också har uppoffrat sig, kommenterade han.

Hur lång tid en utredning tar återstår att se, och ärendet är sannolikt inte utagerat.

Den blivande presidenten Donald Trump, som svärs in den 20 januari, ses som en energivänlig person. I fredags träffade han den republikanska senatorn från North Dakota Heidi Heitkamp, som stöder oljeledningen. Trump har också genom ett aktieinnehav personliga kopplingar till Energy transfer partners. Bolaget vd skänkte också mer än 100.000 dollar till Trumps valkampanj.

Fakta. Omstridd oljeledning
  • Dakota Access Pipeline är en ca 190 mil lång oljeledning som löper från North Dakota i sydöstlig riktning, till Illinois. Därifrån transporteras oljan vidare till Texas och Louisiana.
  • Det beräknas vara närmare hälften så dyrt att transportera oljan genom en ledning än på tåg, och är i regel säkrare.
  • Ursprungsbefolkningen hävdar att ledningens dragning, som har ritats om minst en gång, stör deras vattenrättigheter och att dricksvattnet förgiftas om ledningen brister.
  • Protesterna mot ledningen har flera gånger lett till våldsamma konfrontationer, med tårgas och gummikulor.
Läs mer

• Krigsveteraner bildar mänsklig sköld i Standing Rock
Över två tusen krigsveteraner ska bilda en mänsklig sköld till skydd för demonstranter som protesterar mot en pipeline i North Dakota. Också kongressledamöter börjar engagera sig mot oljeledningen dras intill ursprungsbefolkningens vattenförsörjning och heliga platser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.