Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oljeutslapp-vantas-na-rio-de-janeiro/

Världen

Oljeutsläpp väntas nå Rio de Janeiro

00:56. Sen slutet av augusti har olja spolats upp på stränderna ut med Brasiliens nordöstra kustlinje – hittills har omkring 600 ton har flutit iland.

Olja fortsätter att skölja in längs Brasiliens kust. Näst väntas spillet nå delstaterna Rio de Janeiro och Espiritu Santo. President Jair Bolsolnaro varnar för situationen kommer att förvärras. 

Det oljeutsläpp som de senaste tre månaderna spolats in över stränder i Brasilien väntas fortsätta. Omkring 600 ton har hittills flutit iland.

– Det som kommit in så här långt och vad som samlats in är bara en liten del av vad som läckt ut, säger Brasiliens president Jair Bolsolnaro i en intervju med tv-kanalen Record, skriver TT. 

Spillet har nått den marina nationalparken Abrolhos där knölvalar parar sig och föder ungar, rapporterar Bloomberg. Det rör sig än så länge om en mindre mängd olja som även hotar parkens känsliga korallrev. 

En volontärarbetare städar upp olja från en strand i Lauro de Freitas i östra Brasilien. Foto: Antonello Veneri/AFP

Hittills är det omkring 200 stränder i nordöstra Brasilien som drabbats. Nu väntas oljespillet flyta iland i sydligare delar av landet, däribland Rio de Janeiro. 

Oljan misstänks komma från det grekiska fartyget Bouboulina, som nekat till anklagelserna. Fartyget är på väg mot Singapore efter att ha hämtat olja från Venezuela. 

Det första oljespillet upptäcktes i september. Den hittills drabbade kuststräckan i nordöstra Brasilien är 2.000 kilometer lång, enligt AFP

Det brasilianska statligt ägda oljebolaget Petrobras ska ha ringat in tre områden i Venezuela som oljan kan härstamma från, enligt BBC. Prover har skickats till USA, Norge och Frankrike. Resultat väntas inom kort. 

Sanktioner mot Venezuela har stoppat landets oljeexport till USA. Det har gjort Kina och Indien till allt viktigare partners för Venezuelas oljeexport. Olja från landet exporteras även till Europa. 

Läs mer: Utpekade fartygets ägare nekar till oljeutsläppet