Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/om-vesuvius-exploderar-hinner-vi-inte-satta-oss-i-sakerhet/

Världen

”Om Vesuvius exploderar hinner vi inte sätta oss i säkerhet”

Bild 1 av 3 Vesuvius har ödelagt omgivningarna flera gånger genom historien, ändå har många valt att bosätta sig på sluttningarna till berget.
Foto: Jacob Balzani Lööv
Bild 2 av 3 En kristusstasty pryder State Road 268, en av de viktigaste vägarna för att snabbt kunna utrymma byarna kring Vesuvius.
Foto: Jacob Balzani Lööv
Bild 3 av 3 Turister vid Vesuvius.
Foto: Jacob Balzani Lööv

Vulkanen Vesuvius har ödelagt omgivningarna flera gånger genom historien men det hindrar inte människor att bosätta sig på sluttningarna till berget. Här bor nu hundratusentals människor, ofta i hus som saknar tillstånd.

Den nya katastrofplan som upprättats av myndigheterna imponerar inte på alla.

– Om Vesuvius plötsligt skulle explodera så tror jag inte att vi har den minsta chans att hinna sätta oss i säkerhet, säger borgmästare Salvatore Di Sarno i orten Somma Vesuviana nära vulkanen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in