Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Omfattande klimatrapport kan stoppas av Trump

Donald Trump har gjort sig känd som en varm förespråkare för kolindustrin.
Donald Trump har gjort sig känd som en varm förespråkare för kolindustrin. Foto: Saul Loeb/AFP

En mycket omfattande forskningsrapport från 13 amerikanska myndigheter varnar för att mänskligt orsakade klimatförändringar utgör ett allvarligt hot. För att den ska bli offentlig måste den godkännas av Trumpadministrationen – som gjort sig känd som klimatförnekare.

”Flera olika beviskedjor visar att mänsklig aktivitet, i synnerhet utsläpp av växthusgaser, huvudsakligen orsakat de klimatförändringar som konstaterats på senare tid”, står det i utkastet som New York Times publicerat. Tusentals tidigare forskningsrapporter har sammanställts till denna kongressbeställda rapport om ”överväldigande bevis för klimatförändringar från högst upp i atmosfären till havens djup”.

Men för att rapporten ska bli offentlig handling krävs att Donald Trump undertecknar den. Presidenten har själv kallat klimatlarmen för kinesiska påhitt för att konkurrera ut USA, han har tillsatt flera likasinnade i sin administration och hans mest uppmärksammade politiska miljöbeslut har hittills varit att dra landet ur Parisöverenskommelsen.

Läs mer: Trumps klimatbeslut väcker starka protester

I det globala klimatavtalet enades världen om att hålla temperaturökningen under 2 grader – med målbilden 1,5 – men i den ännu inte presidentsignerade rapporten drar man slutsatsen att även om människor helt osannolikt satte omedelbart totalstopp för växthusgasutsläpp skulle den öka med 0,3 grader.  Även små temperaturförändringar kan leda till dramatiska konsekvenser för havsnivåerna, nederbörden och de ekologiskt livsviktiga korallreven.

Läs mer: Dystert rekordår för klimatet

Senast den 18 augusti måste Vita huset och ett dussintal andra myndigheter godkänna rapporten, varav den mest centrala aktören är miljömyndigheten EPA som numera leds av Scott Pruitt som har täta band till fossilbränsleindustrin och har många gånger torgfört den felaktiga uppfattningen att forskarvärlden är splittrad i klimatfrågan.

Pruitt har varit en ledande motståndare till skärpta miljöregler och ironiskt nog också till just EPA som han i egenskap av Oklahomas politiska delstatsåklagare stämt vid 14 tillfällen (varav 13 med näringslivsaktörer som bidragit till Pruitts politiska kampanjer).

Läs mer: Trumps val ”en attack på klimatet”

Ytterligare skäl till oro över hur Trump kommer att hantera den aktuella rapporten är att jordbruksdepartementets personal ska ha blivit uppmanade att ändra sitt språkbruk, enligt mejl som den brittiska tidningen The Guardian rapporterar om på tisdagen.

I stället för exempelvis ”klimatförändringar”, ”anpassning till klimatförändring”, ”minska växthusgaser” och ”begränsa koldioxid”, rekommenderas ”väderextremer”, ”motståndskraft mot väderextremer”, ”bygg jordmaterial och öka näringsämnesanvändningens effektivitet” respektive ”bygg jordmaterial”. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.