Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/omfattande-protester-mot-massjakt-av-vildsvin-i-polen/

Världen

Omfattande protester mot massjakt av vildsvin i Polen

Polens regering har beslutat att upp till 300.000 vildsvin ska skjutas i landet. På bilden syns dock ett vildsvin i Litauen.
Polens regering har beslutat att upp till 300.000 vildsvin ska skjutas i landet. På bilden syns dock ett vildsvin i Litauen. Foto: Petras Malukas/AFP

Regeringen i Warszawa har beslutat att avliva hundratusentals av Polens vildsvin i syfte att stoppa utbredningen av afrikansk svinpest i landet. Forskare, jägare och naturvänner protesterar upprört mot vad de betraktar som en meningslös och barbarisk utrotning av en hel djurart.

Michael Winiarski
Rätta artikel

En ny miljöfejd, som omedelbart har blivit politisk, har exploderat i Polen. Konflikten gäller regeringens planer på att – från lördagen den 12 januari till slutet av februari – skjuta av flertalet av landets mellan 200.000 och 300.000 vildsvin.

Den nya naturstriden inträffar bara ett år efter att EU-domstolen tvingade den nationalkonservativa polska regeringen att stoppa skogsavverkningen – enligt kritiker rena skövlingen – i Bialowieza-reservatet, Europas äldsta urskog

Den gången hävdade regeringen att avverkningen var nödvändig för att skydda skogen mot angrepp från skadeinsekten granbarkborre. Miljöaktivister anade snarare kommersiella orsaker till avverkningen. 

Protester mot avskjutningen utanför det polska parlamentet på onsdagen.
Protester mot avskjutningen utanför det polska parlamentet på onsdagen. Foto: Janek Skarzynski/AFP/TT

Som skäl för den massiva avskjutningen av vildsvin anför den polske miljöministern Henryk Kowalczyk att det är det enda sättet att komma till rätta med den fruktade och ytterst smittsamma afrikanska svinpesten (ASF).

Myndigheternas plan är att upp till 90 procent av Polens vildsvin ska skjutas. Ett sätt att uppmuntra det är skottpengar. Högsta belöning är motsvarande 2.000 kronor för en vuxen sugga.

Den polska regeringens beslut möts av kraftfulla invändningar. Många jägare protesterar mot att avskjutningen bryter mot deras etiska regler för viltjakt. 

Känslorna stormar och tonläget är högt uppskruvat. På sociala medier sprids bilder av den nazityske krigsförbrytaren Hermann Göring på vildsvinsjakt i det ockuperade Polen. 

”Någon som är sjuk i huvudet har beslutat att alla vildsvin ska skjutas, inklusive dräktiga suggor och de som redan har ungar. Jag vädjar till alla mina kollegor att inte delta i denna massaker”, skriver en jägarorganisation i södra Polen i ett öppet brev.

”Vildsvinsmassaker”, står det på en av skyltarna som hålls upp av polska aktivister.
”Vildsvinsmassaker”, står det på en av skyltarna som hålls upp av polska aktivister. Foto: Janek Skarzynski/AFP/TT

Andrzej Elzanowski, professor i bioetik och zoologi vid universitetet i Wroclaw, säger till tidningen Gazeta Wyborcza:

– För vissa människor existerar tydligen inga etiska gränser eller gränser för anständighet. Detta är en förening av brutalitet och dumhet och en tillämpning av en fascistisk etik mot vildsvinen, som går ut på att utrota de icke önskvärda. 

Moteld kommer även med rent vetenskapliga argument, som går ut på att en massutrotning av vildsvin inte har någon effekt på spridningen av svinpest.

Två experter skriver i en rapport för den polska vetenskapsakademin att det inte finns någon studie som har påvisat ett samband mellan mängden vildsvin och spridningen av ASF. Tvärtom har forskare funnit att områden som har rensats från vildsvin har återbefolkats av andra vildsvin som kommer från andra länder i östra Europa där svinpesten är än mer utbredd. 

En massutrotning av vildsvinen kan i själva verket vara riskabel för människan, enligt en del forskare. Vildsvin äter gnagare och råttor och konkurrerar om deras föda, till exempel ekollon. Skogsgnagare är bärare av fästingar, och sprider därmed för människan farliga sjukdomar som borrelia och hjärninflammation (TBE). Försvinner vildsvinen kan det innebära en ökning av infekterade fästingar. 

Det polska jägarförbundets styrelse framhåller i ett uttalande artens betydelse för den ekologiska balansen i landets skogar. Jägarna medger samtidigt att en viss minskning av vildsvinspopulationen kan vara nödvändig.

I ett upprop kräver 300 polska vetenskapsmän att regeringen omedelbart stoppar avskjutningen av landets vildsvin: “Vi anser att beslutet har fattats på politiska grunder och inte har någon saklig grund”.