Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Omöjligt för samhället att skydda sig”

En ensam gärningsman är nästan omöjligt för samhället att skydda sig emot, säger Hans Brun, terrorexpert vid King's college i London. Han tror att vi får se fler liknande attentat.

Gärningsmannen i Köpenhamn verkar inte ha tillhört en stor organisation utan agerade ensam. Kan samhället skydda sig mot ”ensamma vargar”?

– Nej, det går knappast. Inte i en demokrati som vill vara öppen. I så fall skulle vi behöva avskaffa det fria samhället.

– Den här typen av gärningsmän går under radarn och gör i regel inget i förväg som polisen uppmärksammar.

Vad kan polis och säkerhetsorgan göra?

– Polisen kan göra sitt bästa, även om man aldrig kommer att lyckas till hundra procent. Men på politisk nivå finns flera saker att arbeta med.

– För det första ett förebyggande arbete där man skapar ett samhällsklimat som gör att möjliga gärningsmän inte lockas av extrema ideologier. Det handlar om att ha fungerande skolor, fritidsgårdar och föreningar. Sedan måste man hindra att personer på glid får paramilitär utbildning.

– För det andra måste man få bort militära vapen från den svarta marknaden. Jaktvapen och sportskyttevapen är inte problemet, utan det är militära vapen. Polisen kan inte svara på handgranater eller sprängämnen, även om det inte var sådana vapen som användes i Köpenhamn.

– För det tredje måste man besvara propagandan. Både högerextremister, vänsterextremister och islamister är bra på att använda internet och moderna medier. Man måste bemöta deras argument.

Om det var en ensam gärningsman i Köpenhamn – stämmer det in i bilden av terrorism i vår del av världen?

– Ja, den ensamme vargen är en del av problematiken. Och ensamma gärningsmän är svårast att upptäcka. Det finns likheter mellan Köpenhamn och terrordådet i Ottowa förra året, då en attentatsman först sköt en vakt vid ett monument och sedan fortsatte mot parlamentet innan han stoppades.

Kommer vi att få se fler terrordåd av det här slaget?

– Ja, tyvärr. Jag tror inte att det här är sista gången.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.