Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/omrakning-i-tre-val-i-florida/

Världen

Omräkning i tre val i Florida

Anhängare av skilda kandidater i guvernörs- och senatorsvalen i Florida debatterar utanför valmyndigheten i Broward county huruvida det är rätt att räkna om rösterna.
Anhängare av skilda kandidater i guvernörs- och senatorsvalen i Florida debatterar utanför valmyndigheten i Broward county huruvida det är rätt att räkna om rösterna. Foto: Saul Martinez/AFP

När mer än tre dagar passerat sedan USA:s mellanårsval hölls i tisdags stod det på lördagen klart att omräkning krävs i tre valprocesser i delstaten Florida. Omräkningarna tvingas fram av mycket små marginaler mellan vinnare och förlorare, och ska vara slutförda senast på torsdag.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

Processen kommer att genomföras maskinellt och gäller guvernörsvalet, senatorsvalet samt valet av lantbrukskommissionär till delstatens regering (Council of State).

Utmanaren och republikanen Rick Scott leder kampen om den senatorsplats som står på spel. Sittande demokraten Bill Nelson ligger efter, men skillnaden mellan dem på lördagseftermiddagen handlade bara om 12.562 röster, eller 0,15 procent.

Chris Hartline, talesperson för Rick Scott, uppmanar Bill Nelson att ”acceptera verkligheten och bespara delstaten Florida den tid, kostnad och splittring” som Scotts läger menar att Nelson ställer till med om han inte avstår från omräkning, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

Senatorn har dock inga tankar på att ge upp:

– Vi har all anledning förvänta oss att en omräkning kommer att bli slutgiltig och rättvis. Därför fortätter vi att agera för säkerställande av att varje lagd röst räknas, säger Bill Nelson.

Enligt det icke-officiella resultat som redovisats i guvernörsvalet leder republikanen Ron DeSantis före demokraten Andrew Gillum med 33,684 röster, eller 0,41 procent.

Andrew Gillum har klar vänsterprägel, vilket har fått president Donald Trump att engagera sig i kraftmätningen mellan Andrew Gillum och Ron DeSantis. Trump har använt nedlåtande beteckningar som ”tjuv” om demokraten och hävdat att Gillum som borgmästare i delstatens huvudstad Tallahassee lett en av landets ”mest korrupta städer”.

Presidentens påståenden har av motståndare stämplats som rasistiska, mot bakgrund av att Andrew Gillum är svart. Skulle demokraten vinna blir han Floridas första svarta guvernör.

Kampen om vem som ska bli lantbrukskommissionär är det tätaste av de tre valen. Demokraten Nikki Fried har ett försprång på 5.326 röster, vilket ger henne ett försprång med endast 0,06 procent över republikanen Matt Caldwell.

Ordern om omräkningar är lagligt tvingande i Florida när procentdifferensen ligger på 0,5 procent eller lägre.