Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/omringad-av-skogsbranderna-i-australien-evakueras-med-fartyg-de-raddade-vara-liv/

Världen

Omringad av skogsbränderna i Australien – evakueras med fartyg: ”De räddade våra liv”

Människor evakueras från Mallacoota på fartyget Sycamore. Foto: Shane Cameron/AFP

Myndigheterna i Australien varnar för extrem brandfara i helgen då åskstormar väntas svepa över landet. 

Samtidigt pågår massevakueringar med fartyg från kuststaden Mallacoota, där tusentals personer har omringats av elden.

– De räddade våra liv, säger Melbournebon Shaun O'Connor.

I början av veckan flydde omkring 4.000 personer i Mallacoota i delstaten Victoria ned på stranden när skogsbränderna omringade orten. Vägarna är avstängda och militären har evakuerat cirka 60 personer med helikopter, uppger BBC.

– Människor som är sårbara, mycket sjuka eller skadade har flugits ut ur Mallacoota med black hawk-helikoptrar, säger Darren Chester, federal parlamentsledamot från regionen Gippsland i Victoria.

Men just nu är luften för rökig för att undsätta fler med helikopter.

De första 56 personerna har nu lämnat området till sjöss, ombord på fartyget Sycamore. Tillsammans med ytterligare ett fartyg, HMAS Choules, kommer omkring 1.000 personer att evakueras sjövägen till Port Welshpool – en resa som tar 16 timmar.

HMAS Choules. Foto: Helen Frank/AFP

Melbournebon Shaun O'Connor som evakueras med fartygen är mycket tacksam för hjälpen.

– Jag kan inte tacka dem tillräckligt. De räddade våra liv, säger han enligt Abc.net.au.

Men alla i området kommer inte att följa med fartygen.

De berörda har blivit informerade om att bara barn som uppnått skolåldern får åka med fartygen, eftersom de måste använda rep för att ta sig ombord. En kvinna som ABC Radio Melbourne har pratat med säger att hela hennes familj därför har beslutat sig för att stanna kvar. 

– Vi har små barn och vi kan flygas ut – det är vårt alternativ eftersom våra barn är små, men alla våra ägodelar är här, säger kvinnan som kommer från Melbourne. 

Chris Symes, som kommer från Mallacoota men numera bor i delstaten New South Wales, stannar kvar för att hjälpa sina föräldrar medan hans tonårsbarn lämnar området med fartygen. Hans fars hus var nära att slukas av lågorna och han vill vara säker på att det klarar sig när väderförhållandena försämras.

– Alla har varit mycket lugna och jag tror att det är vad man vanligtvis upplever i den här typen av situationer, alla drar åt samma håll för att hjälpa varandra och slutar oroa sig för småsaker, säger han till ABC. 

Samtidigt varnar myndigheterna för extrem brandfara i helgen, då väderrapporten visar på starka vindar och höga temperaturer.

– Prognosen visar att torra åskstormar kommer att svepa över delstaten med möjliga åsknedslag, säger Andrew Crisp, ansvarig för räddningsinsatsen i Victoria, till BBC

Temperaturen väntas bli upp emot omkring 45 grader på sina håll.

Myndigheterna i Victoria, New South Wales och South Australia gör nu ett sista försök att få människor att evakuera innan bränderna blir helt utom kontroll. I Victoria har de skickat 250.000 sms med uppmaning att lämna området och brandmännen har – liksom i New South Wales – befogenhet att tvångsevakuera människor, uppger The Guardian.

– Det här är er chans att ta er ut. Det handlar inte bara om de bränder vi känner till. Det handlar om de nya bränder som kan uppkomma i dag, säger Andrew Crisp.

Han får medhåll av Michael Grainger på polisen i Victoria:

– Om de värdesätter sin säkerhet måste de ge sig av. Jag hävdar att personliga tillhörigheter inte betyder så mycket under de här omständigheterna, säger han enligt Reuters

Myndigheterna i New South Wales varnar för att vissa städer kan vara omöjliga att försvara och att brandmännen kan tvingas låta fastigheter brinna ned, eftersom det är för farligt att bekämpa elden. De fokuserar nu på att rädda liv. 

– Tyvärr kommer vi sannolikt att förlora hem i morgon, men vi kommer att vara mycket glada och kalla det för en succé om inga dör, säger Rob Rogers på räddningstjänsten i New South Wales. 

Militären har distribuerat förnödenheter till samhällen som har skärts av genom elden

Australiens premiärminister Scott Morrison har fått hård kritik för hur han hanterat skogsbränderna. New South Wales förre brandchef Greg Mullins liknar människors reaktion vid hur människor reagerat på Donald Trumps svar på masskjutningar.

– Människor är arga, och... om människor vill rikta det mot mig, är det upp till dem. Det kommer inte att distrahera mig. Det är något som jag sympatiserar med. Det är något som jag förstår. Det är inget som jag ska ta personligt, säger Scott Morrison enligt The Guardian.

Läs mer: 

Nya Zeelands glaciärer färgas bruna av australiensiska bränderna

Australien evakuerar tiotusentals från orter som hotas av skogsbränder

Bildspel: Så ser förödelsen i Australien ut