Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 23:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/omstridd-rorelse-pekas-ut-efter-kuppforsoket/

Världen

Omstridd rörelse pekas ut efter kuppförsöket

Bild 1 av 7 Erkam Tufan är vice ordförande i Gülenanknutna Journalist- och författarstiftelsen och befinner sig i riskzonen för att bli arresterad. Efter fredagens kuppförsök är sannolikheten ännu större. ”Varje morgon klockan fem vaknar jag och väntar på en knackning på dörren. Det är vid den tidpunkten som polisen kommer och griper folk”, säger han.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 7 Nedim Sener, undersökande reporter på dagstidningen Posta, satt häktad i över ett år 2011–2012. Han betraktar Gülen som en kriminell organisation.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 7 Kiymet Atayün är gift med Yurt Atayün, före detta chef för antiterrorpolisen. Senra Köse är gift med polisen Ömer Köse. Deras makar har åtalats för ”organisering av statskupp, spioneri och grundande av en terroristorganisation”. Om de fälls kan de dömas till mellan 70 och 235 års fängelse.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 7 Sule Karacas man Hidyat Karaca är fängslad, anklagad för att leda en väpnad- terrororganisation. ”En rent påhittad anklagelse”, säger hon.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 7 Rörelsens grundare Fethullah Gülen befinner sig i exil i USA.
Foto: Selahattin Sevi
Bild 6 av 7 Under Ergenekonprocessen fängslades 140 journalister. Här förs Mustafa Balbay bort av polis 2008.
Foto: Burhan Ozbilici
Bild 7 av 7 Erkam Tufan uppger att det varje dag grips 15 affärsmän och journalister, anklagade för att stödja en terroristorganisation.
Foto: Anders Hansson

En muslimsk rörelse, ledd av den landsflyktige predikanten Fethullah Gülen, anklagas av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att ligga bakom helgens militära kuppförsök.

Men rörelsen har sedan länge utpekats som ”terroristisk”.

DN har träffat anhängare och motståndare till rörelsen – de förra kan nu räkna med ökad förföljelse.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in