Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Omtalad 104-årig vetenskapsman fick dödshjälp i Schweiz

David Goodall.
David Goodall. Foto: Sebastien Bozon/AFP

Den 104-årige australiske botanisten David Goodall har väckt stor uppmärksamhet världen över för sin strävan att få hjälp att dö i sitt hemland – men fick flyga till Europa för att få dödshjälp. 

På torsdagen dog han på en eutanasiklinik i Schweiz. 

Debatten kring dödshjälp har under de senaste veckorna bevakats noga av massmedier världen. Anledningen är den 104-årige australiern David Goodall som har kämpat för att få hjälp att avsluta sitt liv i sitt hemland. På torsdagen kom beskedet: 104-åringen hade somnat in på en eutanasiklinik i Schweiz, enligt Independent.

Dagen innan, på onsdagen, höll han en presskonferens där han motiverade sitt beslut. 

– Det var mer folk här än jag hade väntat mig, sade han när han rullades fram genom de närvarande personerna enligt tidningen. 

Schweiz har tillåtit assisterat självmord sedan 1942 och är det enda landet i världen som erbjuder detta även till utländska medborgare. Enligt den schweiziska statens statistik har dödshjälpen de senaste åren använts alltmer: Jämfört med 43 fall 1998 var det totalt 965 fall 2015. Av dessa var 426 män, och 539 kvinnor. 

– På sätt och vis ser jag fram emot det, som ett avslut. Jag skulle bli väldigt besviken om något skulle hända som hindrar det, men det tror jag inte kommer att hända, sade David Goodall under presskonferensen. 

Den 104-åringe akademikern, som även efter pensionen fortsatte arbeta som botanist på Edith Cowan-universitetet i Perth i västra Australien, berättade också att han hade velat få dö i sitt hem i Australien. Men i hans hemland är dödshjälp fortfarande olagligt. 

Frågan har vuxit i Australien den senaste tiden. I november förra året stod det klart att delstaten Victoria i den sydöstra delen av landet legaliserar dödshjälp. Beslutet togs efter mer än 100 timmar av politiska debatter i delstatsparlamentet, vilket DN rapporterade i november i fjol. Den nya lagen innebär att patienter som är kroniskt sjuka och har maximalt sex månader kvar att leva kan få hjälp att dö. Lagen kommer att träda i kraft andra halvåret 2019. 

Men även om David Goodall skulle ha bott i den aktuella delstaten skulle han inte ha kunnat få dödshjälp – han är inte dödligt sjuk i någon sjukdom. Han argumenterade dock för att själv få bestämma över när han skulle få avsluta sitt liv, och att beslutet i hans fall var grundat i att han alltmer förlorade sitt oberoende i och med att bland annat syn och hörsel hade försämrats kraftigt, och han sitter numera också i rullstol. 

– Att politiker ska kunna stoppa gamla människor från att få avsluta sina liv om de väljer det, det förstår jag inte. Kanske känner de sig tvingade av religiösa skäl att hindra andra människor från självmord, men jag sympatiserar inte med det, sade David Goodall vidare under presskonferensen, enligt Independent. 

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om hur flera länder, framför allt länder i Västvärlden, har infört en liberal lagstiftning vad gäller dödshjälp. Förutom Schweiz är eutanasi tillåtet i Nederländerna, Belgien, Colombia och Luxemburg. Dessutom är läkarassisterat självmord, där patienten själv utför handlingen, tillåtet i Schweiz, Tyskland, Japan och Kanada. Flera delstater i USA har också legaliserat läkarassisterat självmord. Bland dessa delstater är Kalifornien, där det under det första halvåret med den nya liberalare lagstiftningen ledde till att 111 personer valde denna möjlighet, vilket DN rapporterade om i juli förra året.  

Motståndarna till eutanasiförespråkarna menar att legalisering av dödshjälp riskerar att bli till ett sluttande plan som innebär att gränserna mellan personer som enligt lag ska ha rätt till dödshjälp och de som inte ska ha det blir otydlig. Organisationen Care Not Killing Alliances företrädare Peter Saunders menar att det innebär risker för personer som lider av sjukdomar som inte är dödliga, och för personer som har funktionsnedsättningar eller på andra sätt är sårbara. 

– I Holland och Belgien har lagstiftningen som bara var tänkt att gälla dödligt sjuka personer som har kvar sina intellektuella förmågor utökats till att inkludera äldre, funktionsnedsatta, personer med mentala problem och till och med barn utan intellektuell kompetens, säger Peter Saunders till Independent. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.