Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/omvarlden-kraver-transparent-utredning-av-flygkraschen/

Världen

Omvärlden kräver transparent utredning av flygkraschen

Kanadas president Justin Trudeau. Foto: Dave Chan/TT

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att Iran gjorde ”det enda rätta” när de erkände attacken på det ukrainska flygplanet. 

Samtidigt har informationen från den svarta lådan ännu inte kunnat analyseras. En fransk expert har erbjudit sig att hjälpa de ukrainska utredarna. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har under lördagen samtalat med Frankrikes president Emmanuel Macron. I samband med en pressbriefing efteråt redogjorde president Zelenskyj för vad de två ledarna sagt. 

Enligt ett pressmeddelande på ukrainska regeringens hemsida ska de ha konstaterat att ”det skyndsamma fastställandet av sanningen” är ett resultat av den ukrainska expertgruppens arbete på plats i Iran och dess samarbete med ”olika internationella samarbetspartners”. 

Frankrike har erbjudit sig att hjälpa Ukraina med att dechiffrera informationen i den svarta lådan som ännu inte har kunnat analyseras. 

”Jag är tacksam mot Emmanuel Macron för viljan att hjälpa till med utredningen av flygkraschen i Iran”, skriver Zelenskyj på Twitter. 

Iran hävdar att nedskjutningen av det ukrainska planet skedde av misstag men ukrainska utredare kommer att undersöka om det kan ha skett med uppsåt, rapporterar Reuters. 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att Iran ”gjorde det enda rätta” när de erkände attacken mot passagerarflygplanet. Han menar att det är ”ett viktigt första steg”. 

Trudeau har bett den iranska presidenten Hassan Rouhani att samarbeta med Kanada och andra länder för att trappa ner konflikten i Mellanöstern. 

Han säger vidare att det kommer att finnas tid för reflektion för Iran de kommande veckorna, men att det nu gäller att ha fokus på att ge svar och transparens. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att Irans erkännande av hur olyckan gått till var ett ”viktigt första steg i utredningen” som nu måste vara transparent. 

”Storbritannien kommer att arbeta nära Kanada, Ukraina och andra samarbetspartners som drabbats av olyckan”. 

Vidare understryker Johnson att olyckan visar på ”vikten av att trappa ner tonläget mellan Iran och USA”. 

”Vi kan alla se klart att vidare konflikter endast kommer att leda till fler förluster och tragedier. Det är viktigt att alla ledare tar ett diplomatiskt steg framåt”.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har också kommenterat händelseutvecklingen via Twitter: 

”Teheran måste reda ut den här fruktansvärda katastrofen så att den inte händer igen”. 

EU har gjort ett gemensamt skriftligt uttalande med krav på transparens från Irans sida.

”Vi förväntar oss att Iran samarbetar fullt ut och underställer sig en omfattande och transparent utredning som följer internationell standard. Lämpliga åtgärder måste vidtas för att säkerställa att en sådan fruktansvärd olycka aldrig kan inträffa igen”, står det i uttalandet. 

Det var tidigt på morgonen onsdagen den 8 januari som Iransk militär, enligt egen utsago, av misstag sköt ner ett ukrainskt passagerarflygplan. Samtliga 176 personer som befann sig ombord dog i kraschen. 17 av dem var hemmahörande i Sverige.

Läs mer:

Iransk befälhavare tar på sig skulden: ”Önskar jag vore död”

Många ensamkommande från Sverige omkom i flygkraschen

Löfven: Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande

Detta vet vi om dödliga flygolyckan i Teheran