Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

OPCW: Kemiska vapen användes troligen i Syrien

FN-fordon med inspektörer från OPCW utanför ett hotell i Damaskus. Bilden är från april.
FN-fordon med inspektörer från OPCW utanför ett hotell i Damaskus. Bilden är från april. Foto: Bassem Mroue/AP

Kemiska vapen användes sannolikt i Saraqib i Syrien, uppger OPCW.

I ett pressmeddelande skriver Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) att klorgas troligen användes i en attack mot Saraqib i Syrien 4:e februari i år.

De uttalar sig inte om vilken sida i konfliken som ligger bakom attacken, men konstaterar att det sannolikt var klor som användes. 

Läs mer: Uppgifter om ”giftig gas” i regimattack i Syrien

Dagen efter attacken uppgav Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, att den syriska regimen angripit rebeller i staden Saraqib. 

Invånare och källor inom vården uppgav då att ”giftig gas” kunde ha använts i attacken. 

Läs mer: Experter på kemiska vapen besökte Douma

OPCW drar nu slutsatsen att klorgas sannolikt användes baserat på två cylindrar som man undersökt och som ska ha innehållit klorgas. Dessutom visade patienter symptom på att ha utsatts för det kemiska vapnet. 

Utöver det har man samlat ihop vittnesmål från attacken och tagit miljöprover som visar på ovanliga halter klor i området.

”Jag fördömer å det starkaste användandet av giftiga kemikalier som vapen av alla, oavsett anledning, under alla omständigheter” säger OPCW:s generaldirektör Ahmet Üzümcü i pressmeddelandet. 

Läs mer: Uppgifter om ny kemvapenattack i Ghouta

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.