Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

OPCW: Sarin kan ha använts i Syrien

Det finns tecken på att nervgiftet sarin har använts mot människor i Syrien. Det säger Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i en rapport till FN:s säkerhetsråd.

OPCW har undersökt anklagelser från Syriens regering om att kemiska stridsmedel har använts vid elva tillfällen. Av rapporten framgår inte när sarinattackerna ska ha skett.

OPCW:s chef Ahmet Üzümcü skriver att analyser av blodprov pekar på att individer vid ett tillfälle har utsatts för sarin eller sarinliknande medel. Noggrannare undersökningar behövs för att fastställa när och hur exponeringen skett, tillägger han.

Den syriska regimen har länge anklagat oppositionsstyrkor för att ha använt kemvapen, något som rebellerna förnekat. Den syriska regimen har i sin tur beskyllts för att ha använt kemiska stridsmedel mot rebellerna.

Flera internationella utredningar har slagit fast att kemiska vapen har använts i Syrien, utan att lägga skulden på någon av de stridande parterna.

Syrien gick 2013 med på att överlämna sina kemvapenlager för destruktion, sedan flera hundra människor dödats i en saringasattack i Damaskus. Uppdraget rapporterades vara slutfört i juni 2014. Flera västregeringar är skeptiska till att Assadregimen verkligen tömt sin kemvapenarsenal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.