Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oppositionella gripna i Tunisien

Protestvågen och oroligheterna har förstärkts i Tunisien. Och sedan i torsdags rapporteras att flera bloggare, journalister och dissidenter ”försvunnit” efter att de gripits av säkerhetsstyrkor i sina hem. Tre av de gripna tillhör Tunisiens piratparti, vilket fått Piratpartiet i Sverige att kräva att EU tar upp fallet.

Växande arbetslöshet och högre levnadskostnader har lett till våldsamma konfrontationer mellan polis och demonstranter på en rad håll i Tunisien. Protesterna, som började den 17 december med att 26-åringen Mohammed Bouazizi tände eld på sig i staden Sidi Bouzid, har sedan spritt sig genom landet och har närmast beskrivits som en nationell resning.

Under torsdagen och fredagen svarade regimen med att gripa flera oppositionella medborgare samt en rad journalister och bloggare som verkat för en friare rapportering.

Enligt organisationen Reportrar utan gränser så har minst sex bloggare och aktivister, sedan i torsdags, arresterats eller försvunnit från platser över hela Tunisien.

TV-kanalen Al Jazeera rapporterar om att de två webbaktivisterna Slim Amamou och Azyz Amamy inte gått att nå sedan onsdagskvällen, då deras e-post och facebook-konton ska ha kapats. Just Slim Amamou och Azyz Amamy tillsammans med en ytterligare nätaktivist, Slah Eddine Kckouk, är alla medlemmar i Tunisiens Piratparti.

Men enligt Piratpartiet i Sverige har inga formella åtal eller häktningsbeslut utfärdats mot dem och tunisiska myndigheter släpper ingen information om deras situation.

– Regimen har hittills inte tagit människorättsfrågorna på allvar," säger Amelia Andersdotter, ledamot av Europaparlamenten för Piratpartiet, och som också menar att EU borde införa sanktioner mot Tunisien.

 Jean Jean-François, som är ordförande för Reportrar utan gränser, har flera gånger protesterat mot de inskränkningar som Tunisien infört i nätet och i journalisternas möjligheter att arbeta fritt och rapportera vad som händer i landet.

– Situationen i Tunisen är mycket oroande. Vi har krävt att de fängslade journalisterna ska släppas, säger Jean Jean-François i en intervju med Al Jazzera.       

– Det är oacceptabelt att de tunisiska myndigheterna har vägrat släppa in en korrespondent från tidningen Le Monde i landet.

I samband med oroligheterna har också musiker gripits. En 22-årig rappare, Hamada Ben-Amor, uppges ha bortförts från sitt hem i kuststaden Sfax sent på torsdagen. Rapparen har tidigare varit känd för sina skarpa texter som angripit regeringens politik och den sittande presidenten Zine al-Abidine Ben Alis.

Så sent som förra veckan släppte rapparen låten ”President, ditt folk dör”.

– Ett 30-tal civilklädda poliser kom till vårt hus för att arrestera Hamada och förde bort honom till okänd plats, säger Hamdi Ben-Amor, bror till rap-artisten, i en intervju med Al Jazzera.

Tunisien har än så länge inte kommenterat de senaste dagarnas arresteringar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.