Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oppositionen-i-malawi-mot-historisk-seger-i-unikt-nyval/

Världen

Oppositionen i Malawi mot historisk seger i unikt nyval

Oppositionsledaren Lazarus Chakwera röstade i tisdags i årets historiska nyval i Malawi.
Oppositionsledaren Lazarus Chakwera röstade i tisdags i årets historiska nyval i Malawi. Foto: AMOS GUMULIRA

Malawis oppositionsparti går mot en storseger i årets unika nyval, som hölls efter att författningsdomstolen ogiltigförklarat fjolårets process. En seger för oppositionsledaren Lazarus Chakwera ses som en ljusglimt i en region där coronakrisen satt demokratin på undantag. 

När bara tre av 28 valdistrikt återstod att räkna hade Lazarus Chakwera ett ointagligt försprång med 60 procent av rösterna, mot sittande presidenten Peter Mutharikas 39 procent, enligt lokala medier. Redan har oppositionsledare i grannländerna skickat gratulationer till sin kollega i Malawi.

https://twitter.com/nelsonchamisa/status/1276058794917847040?s=20

Fjolårets val, som hölls i maj 2019, blev känt som ”Tippex-valet” på grund av de många ändringarna som gjorts i listorna över räknade röster. Valobservatörer från såväl EU som AU och regionala samarbetsblocket SADC gav emellertid grönt ljus åt processen, medan landets författningsdomstol i februari i år slog fast att ett nytt val skulle hållas. 

Ett liknande beslut har tidigare bara fattats i Kenya för tre år sedan, men då slutade även den nya omgången med seger för sittande presidenten. 

På tisdagen köade åter runt sju miljoner människor till vallokalerna – denna gång med varierande avstånd till övriga väljare på grund av den pågående covid-19-spridningen. Landet har sedan det första fallet i april registrerat drygt 800 fall av sjukdomen. Elva personer har hittills dött. 

Efter nyheterna om den starka ledningen för oppositionen och dess kandidat Chakwera, har representanter för regeringskoalitionen gått ut med anklagelser om fusk på oppositionssidan. 

– Resultaten som sprids saknar legitimitet och jag kommer inte att acceptera utfallet, säger den regeringslojala politikern Atupele Muluzi enligt AFP. 

Det är ovanligt att höra sådana anklagelser från regeringslägret, i synnerhet under covid-19-krisen som lett till en tillbakagång för demokratin i regionen. Burundi, Tanzania, Uganda och Zimbabwe är bara några av de länder där regeringarna anklagats för att utnyttja krisen för att sätta demokratin på undantag. 

Skulle Lazarus Chakwera vinna är det första gången i modern tid i Afrika som en sittande president får smäll på fingrarna av både författningsdomstol och väljare. 

Därmed kan Malawi, som med sina 18 miljoner invånare är en liten aktör i Afrika, sända en viktig signal till sina betydligt större grannländer i regionen.