Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oppositionen-vi-hoppas-pa-armen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oppositionen: Vi hoppas på armén

”Nu hoppas vi att militären sträcker ut en hand till oppositionsrörelsen och skapar strukturer för en övergångsfas där både civila och militära krafter ingår”, säger Wael Nawara, generalsekreterare i det liberala oppositionspartiet al-Ghad i telefon till nyhetsbyrån TT dagen efter Mubaraks avgång.

Han påpekar att ett berg av arbete nu väntar för dem som ska reformera Egypten. Det krävs att kommissioner tillsätts där både militären och ett brett spektrum av partier ingår. Ett rättvist och genuint flerpartisystem måste uppmuntras och inrättas och stora förändringar i lagstiftningen genomdrivas.

– Det finns så mycket som måste göras konstitutionellt, säger Nawara.

Han tror att ett val till en övergångspresident ska kunna hållas inom två – sex månader. Och Nawara har tydliga krav på dem som ska sköta övergången till öppen och rättvis demokrati i landet.

– De bör vara någon sorts teknokrater och inte vara med i något parti eller intresserade av presidentpost eller parlamentsplatser i den sista fasen av övergången. Ingen ska få påverka eller korrumpera det system som byggs upp.

Inom ett och ett halvt till två år kan rättvisa val till president och parlament hållas, tror Nawara.

– Det är den sista fasen.

Wael Nawara ser ingen större risk för att militären skulle vilja behålla makten. De senaste veckornas demonstrationer är ett tecken på att egyptiernas fruktan har släppt, att demokratitörsten måste tillfredsställas – och i värsta fall kan folket alltid återvända till gator och torg, säger Nawara.

– Jag har inga farhågor i den där riktningen. Egyptierna har visat vad de vill, och de kommer att se till att få det.

Wael Nawara säger att egyptierna får olika bud om Mubarak har lämnat landet eller inte. Vissa källor uppger att han finns i Förenade Arabemiraten, andra säger att han tillsammans med familjemedlemmar är kvar i Sharm el-Sheikh vid Röda havet.

Wael Nawara tror inte att Hosni Mubarak kommer att ställas inför rätta i Egypten.

– Det är mycket liten chans. Även om han har visst ansvar för blodsutgjutelserna de senaste veckorna avgick han ändå, visserligen för sent men ändå, på ett hedersamt sätt. Jag tror också att militären har givit honom vissa försäkringar om att slippa rättegång. Och vi bör inte tänka på hämnd eller det blod som flutit nu, utan se framåt och tänka på det blod som sparades i och med att Mubarak faktiskt beslutade sig för att gå, säger Nawara.

Han pekar också på att Egypten blir mönstret för andra arabiska stater och härskare vars makt nu gungar under deras fötter. Om Mubarak behandlas på ett humant sätt kanske inte andra arabiska ledare desperat och med alla medel hänger kvar vid makten.

– Vi måste tänka på det blod vi kan spara i andra länder.

Nawara anser dock att de enorma tillgångar Mubarak gömt undan utomlands, om det är sant, måste föras tillbaka till egyptiska staten.

– Det måste ordnas på något sätt, och Mubarak kan få behålla en rimlig summa.

Däremot anser Nawara att den allmänt avskydde förre inrikesministern Habib al-Adly bör ställas inför rätta.

– Han har blod på sina händer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.