Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oppositionsledare-i-venezuela-inleder-nasta-fas-for-att-avsatta-maduro/

Världen

Militärfordon körde rätt in i demonstranter

00:38. Protesterna mot den sittande presidenten Nicolas Maduro har eskalerat. Ett fordon från nationalgardet körde in i en större grupp demonstranter och rullade över flera personer.

Militär och demonstranter har drabbat samman i huvudstaden Caracas. Minst 71 personer har hittills rapporterats skadade.

Under tisdagen hotade USA:s president Donald Trump med att straffa Kuba med omfattande sanktioner om landet inte tar sin militär från Venezuela.

Rätta artikel

På tisdagen meddelade Juan Guaidó, ledare för oppositionspartiet Folkets vilja, att planen att avsätta president Nicolás Maduro går in i sitt sista skede. Uttalandet gjordes på en militärbas i Venezuelas huvudstad Caracas, och i en video på Guaidós Twitter-konto syns hur han backas upp av män i militäruniform.

Enligt vittnesuppgifter till Reuters ska venezuelanska säkerhetsstyrkor ha avfyrat tårgas mot Guaidó i samband med uttalandet. Även skottlossning ska ha utbrutit mellan Maduro-lojala soldater och de militärklädda män som stöttade Guaidó.

På flera större gator i Caracas drabbade folkmassor samman med militärfordon från Nationalgardet. Militären var till en början återhållsam när fordonen möttes av stenkastning och brandbomber. Vid flera tillfällen tvingades fordon med vattenkanoner släcka brinnande militärfordon.

Men vid ett tillfälle brast tålamodet hos några militärer som körde sitt fordon rakt in i en större grupp demonstranter i samband med det tumult som uppstod efter Guaidós framträdande. Händelsen fångades i Reuters direktsändning och inträffade efter att demonstranterna kastat sten och gått till angrepp mot bilar. 

Minst en person träffades och blev liggande på gatan där han togs om hand av andra demonstranter.

Minst 71 personer har hittills rapporterats skadade; 43 av dem av gummikulor. Det fanns sent upp tisdagskvällen inga uppgifter om några dödsfall. Elva personer hade då gripits i samband med demonstrationerna.

På andra platser i staden sågs Nationalgardet jaga demonstranter genom att skjuta och kasta tårgas mot dem. Minuterna senare jagades istället på flykt av samma folkmassa utrustade med stenar.

Enligt CNN ska en överste, trogen den sittande presidenten, ha skottskadats vid en annan konfrontation på en motorväg i utkanten av Caracas.

Bild 1 av 4 Sammandrabbningar mellan demonstranter och militär i Caracas i Venezuela.
Foto: Fernando Llano/AP
Bild 2 av 4 Demonstranter och Madurolojal militär drabbar samman i Caracas.
Foto: Matias Delacroix/AFP
Bild 3 av 4
Foto: Boris Vergara/AP
Bild 4 av 4
Foto: Ariana Cubillos/AP

Vid sitt framträdande uppmanade oppositionsledaren venezuelaner och militär att ansluta sig till honom i kampen mot Maduros presidentskap.

– Landets styrkor har fattat det rätta beslutet, och de räknar med det venezuelanska folkets stöd, sa Guaidó.

Uttalandet sker en dag före de planerade demonstrationer som enligt oppositionsledaren kommer att bli ”den största marschen i Venezuelas historia”.

Juan Guaidó under mötet. Foto: CENTRO DE COMUNICACION NACIONAL HANDOUT/ EPA

På plats fanns även oppositionspolitikern Leopoldo López som befinner sig i husarrest. Enligt egen utsago ska han ha blivit befriad av militären, rapporterar AP. Det var López första offentliga framträdande sedan han fängslades 2014 efter att ha lett protester mot regeringen, skriver nyhetsbyrån.

Enligt Reuters har president Nicolás Maduro sagt att han talat med militärledare, efter Guaidós uttalande på tisdagen.

– De har visat mig fullständig lojalitet, säger Maduro om militärledarna.

Regeringen kallar Guaidós framträdande för ett ”småskaligt uppror” och beskyller oppositionsledaren för att uppmuntra till en kupp.

Under tisdagen anklagade USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton Kuba för att ha bidragit till att hålla kvar Maduró vid makten ”antagligen med stöd av Ryssland”.

President Donald Trump ökade trycket på Kuba ytterligare då han någon timma senare hotade att lägga ”ett fullständigt embargo” och de ”kraftigast möjliga sanktionerna” mot Kuba om landet inte, som han sa, omedelbart slutar med sina militära operationer i Venezuela, skriver nyhetsbyråerna AP och Reuters.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo påstod också i en intervju med CNN att Nicolas Maduró varit beredd att lämna Venezuela på tisdagen.

– De hade ett flygplan starklart i morse, så vitt vi vet. Men Ryssland ville något annat, sa Pompeo.

Planet skulle ha tagit Maduró till Kuba.

Läs mer: Latinamerikaexpert om protesterna mot Maduro: ”Antalet dödsfall kan bli högt”

Henrik Brandão Jönsson: De kommer inte att lyckas störta Maduro

https://twitter.com/jguaido/status/1123161692219686912