Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oppositionsledare-vann-valet-i-malawi/

Världen

Oppositionsledare vann valet i Malawi

Foto: Amos Gumulira/AFP

Oppositionsledaren Lazarus Chakwera har tagit hem segern i veckans presidentval i Malawi.

TT Text

Han fick 59 procent av rösterna i nyvalet, meddelar valkommissionen.

Sittande presidenten Peter Mutharika, som väntades förlora valet, hävdade på lördagen att det förekommit oegentligheter under röstningen, bland annat våld mot hans partis valövervakare. Han manade dock till lugn inför valkommissionens besked.

Landets författningsdomstol slog i februari fast att valet i maj i fjol inte genomfördes på ett korrekt sätt och att ett nytt val skulle hållas.

Mutharika ansökte utan framgång om att få utslaget ogiltigförklarat.

Läs mer: Oppositionen i Malawi mot historisk seger i unikt nyval 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt