Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oppositionsledaren-attackerades-nar-han-atervande-till-venezuela/

Världen

Oppositionsledaren attackerades när han återvände till Venezuela

Oroligheter anhängare och motståndare till oppositionsledaren Guaidó på flygplatsen i Caracas när han återvände.
Oroligheter anhängare och motståndare till oppositionsledaren Guaidó på flygplatsen i Caracas när han återvände. Foto: Cristian Hernandez/AFP

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó utsattes för våldsamma angrepp när han kom tillbaka till landet efter en resa till USA. Anhängare till president Maduro kallade honom fascist och menade att han är en landsförrädare.

På ankomstterminalen på Caracas flygplats kastade anställda vid det statliga flygbolaget Conviasa vätska på honom och drog honom i kläderna. De håller Juan Guaidó ansvarig för de sanktioner som USA infört mot regimen i Venezuela. 

– Nu ska vi jobba och lämna resten bakom oss. Vi ska göra vad som krävs för att bli av med president Maduro, sa Juan Guaidó när han senare mötte sina anhängare.

Det fanns en oro att oppositionsledaren skulle gripas vid sin ankomst eftersom han för andra gången trotsat sitt utreseförbud. Denna gång var han borta i tre veckor och deltog bland annat vid USA:s årliga State of the union-tal i kongressen, där han hyllades för sitt mod att stå upp mot Nicolás Maduros diktaturregim. 

Juan Guaidó passade också på att besök Colombia, Kanada och Europa. Under hans besök i USA lovade president Trump att ”krossa” Maduros regering.

President Trump och Juan Guaidó i Washington den 5 februari 2020.
President Trump och Juan Guaidó i Washington den 5 februari 2020. Foto: Nicholas Kamm/AFP

För ett år sedan utnämnde Juan Guaidó sig till Venezuelas president och erkändes av 50 länder – däribland Sverige. Det var tal om att USA skulle invadera Venezuela, men efter att grannländerna Colombia och Brasilien sagt nej har försöken att störta Maduro militärt minskat. 

Den senaste tiden har diktaturen stabiliserats och ekonomin förbättrats något. Det är numera tillåtet att använda amerikanska dollar i Venezuela som fortfarande har världens högsta inflation.

I ett tal på den statliga televisionen bad Maduro ”befolkningen att försvara Venezuela”.

– Låt oss inte bli distraherade av dumheter, nollor och förrädare av fosterlandet, sa han.

Juan Guaidó svarade med att oppositionen kommer öka påtryckningarna mot regimen, men angav inte vad det rör sig om.

– Det finns saker vi inte kan prata om, eftersom vi kämpar mot en diktatur, sa han.

Nicolás Maduro anser att han är vald till Venezuelas president, men eftersom presidentvalet omfattades av valfusk har få länder erkänt resultatet.

Läs mer: Dödens drottning har skapat en kyrkogård för flyktingar