Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oppositionsledaren fick se sin nemesis tvingas bort

Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai Other: AFP

Zimbabwes mångårige oppositionsledare Morgan Tsvangirai har gått bort vid 65 års ålder, rapporterar flera lokala medier. Han fick uppleva dagen då hans nemesis Robert Mugabe tvingades bort från makten, men till slut förlorade han kampen mot cancern.

Uppgifterna bekräftas av hans eget parti MDC-T och på sociala medier strömmar kondoleanserna fort in efter beskedet att Tsvangirai somnat in på Wits Donald Gordon-sjukhuset i Johannesburg, där han fått vård för tarmcancer.

Tsvangirai var en portalfigur inom oppositionen mot Zimbabwes despot Robert Mugabe, som vid 93 års ålder tvingades bort från makten av sitt eget parti Zanu-PF i november i fjol.

Han föddes 1952 i byn Buhera i södra Zimbabwe och arbetade i ungdomen på en nickelgruva i Mashonaland. I likhet med i stort sett varje signifikant politiker i det moderna Zimbabwe inledde han sitt engagemang inom regeringspartiet Zanu-PF, under ledning av Robert Mugabe. Parallellt gjorde han karriär inom fackföreningsrörelsen.

Inför den kontroversiella folkomröstningen år 2000, då Mugabe led sitt första stora nederlag, bröt Tsvangirai med regeringspartiet och startade Movement for Democratic Change, MDC, som efter millennieskiftet skulle bli ett reellt hot mot den åldrande despoten.

I likhet med andra oppositionsfigurer som tagit risken att bryta med och utmana etablissemanget, som Ugandas Kizza Besigye och Kenyas Raila Odinga, fick han betala ett högt pris för sitt engagemang. Gång på gång arresterades och trakasserades han av regimen men han vägrade att ge upp och utdelningen kom i 2008 års val, där han vann första rundan med 47,9 procent av rösterna mot Mugabes 43,2 procent. Eftersom ingen kandidat nått över 50-procentsgränsen gick valet till en andra omgång. Men Mugabe hade inga planer på att stiga åt sidan. En våldsvåg av systematiska förföljelser av oppositionella följde i Zimbabwe och Tsvangirai tvingades dra sig ur andra rundan.

Grannen Sydafrika medlade i den politiska konflikten och en samlingsregering bildades, bara några månader efter att en liknande lösning hade kommit till stånd i Kenya.

Tiden i koalition blev skadlig för oppositionen som förlorade inflytande och splittringarna i oppositionslägret blev allt större.

Samtidigt hade Tsvangirai personligen omgärdats av skandaler kring hans leverne efter att hustrun Susan, som han varit gift med i 31 år, omkommit i en bilolycka 2009. Kvinnoaffärer och oäkta barn marginaliserade honom politiskt samtidigt som nya avhoppare från Zanu-PF gjorde entré inom oppositionen.

Tsvangirai var öppen om sin kamp mot cancern och uppmanade sin fiende Robert Mugabe att vara lika frispråkig kring sin egen hälsa.

Han fick aldrig uppleva årets val, som är det första i landets historia där segraren inte kommer att heta Robert Mugabe, men han levde länge nog för att se dagen då hans nemesis tvingades ut ur presidentpalatset i en folklig revolt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.