Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Orangutangerna på Borneo hotas av skogsbränder

Utrotningshotade orangutanger faller offer för den tjocka röken som ligger tät över Indonesien, då skogsbränder rasar i landet. Djuren blir sjuka, undernärda och traumatiserade när deras livsmiljö förvandlas till förkolnad ödemark.

I månader har kraftiga bränder rasat i Indonesien och stora delar av Borneo, som är känt för sitt rika djurliv och sina regnskogar, har förvandlats till aska. En kvävande gul rök ligger tjock i området, vilket bland annat gör orangutangerna sjuka.

"Bränderna är en katastrof för en redan utrotningshotad art. När skogen brinner har orangutangen ingenstans att fly och blir fångad i ett eldhav", säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Vid världens största räddningscenter för orangutanger i Nyaru Menteng på Borneo, hålls de minsta djuren inomhus för att skydda dem mot röken. Samtidigt får de in flera vilda orangutanger som är undernärda och har skadats i lågorna, rapporterar AFP.

Enligt organisationen "Save the orangutan" dog en tredjedel av alla oranguranger i Indonesien när landet eldhärjades svårt mellan åren 1997 och 1998. Arten har inte återhämtat sig sedan dess.

Fakta:Bränderna i Indonesien

Indonesien har vid flera tillfällen drabbats av väldiga skogs- och markbränder. De värsta inträffade 1982–83 och 1997–98, då väderfenomenet El Niño var extra kraftfullt.

I regel startas bränderna av bönder och markägare som vill frigöra mark för att kunna anlägga oljepalmsplantager och sedan sprider sig bränderna.

Bränderna ger upphov till enorma utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Under 1997, då åtta miljoner hektar skog och mark eldhärjades, ledde bränderna till utsläpp på drygt fyra miljarder ton växthusgaser, ungefär lika mycket som hela EU släppte ut samma år.

Så sent som på 1960-talet var fortfarande 82 procent av landets yta täckt av regnskog. I dag, efter decennier av skogsskövling, återstår mindre än hälften.

Källa: Globalfiredata, Nature.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.