Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/orbans-parti-oser-pengar-over-pensionarer-infor-valet/

Världen

Orbáns parti öser pengar över pensionärer inför valet

Överallt i Budapest syns affischer för borgmästaren Isztván Tarlós som stöds av maktpartiet Fidesz. Foto: Eva Tedesjö

BUDAPEST. I andra länder är valfläsk bara ett uttryck – i Ungern är det på riktigt. Inför söndagens lokalval öser premiärminister Viktor Orbáns maktparti gåvor över landets pensionärer. Kassar med korv, pasta, tepåsar och glödlampor delas ut med oblyga uppmaningar att rösta på hans parti.

Söndagen den 13 oktober är ett viktigt test för Centraleuropas två högerpopulistiska starka män, Polens Jaroslaw Kaczynski och Ungerns Viktor Orbán. Och därmed för den politiska utvecklingen i hela Europa.

I Polen går regerande Lag och rättvisa, PIS, av allt att döma mot en säker seger i parlamentsvalen och kan styra i ytterligare fyra år.

I Ungern har premiärminister Orbán ägnat de åtta senaste åren åt att ta makten över domstolar, medier och valsystem. Hans parti Fidesz har två tredjedelars majoritet i parlamentet och kan ändra konstitutionen om det vill – vilket också har skett.

Nu är det dags för val till borgmästare och regionala församlingar i hela landet. Även här dominerar Fidesz stort, med kontroll över 20 av landets 24 största städer och alla 19 regioner.

Men Orbán vill stärka greppet. Därför behandlar han valet som om det vore ett parlamentsval. I ett brev till alla väljare häromdagen förklarar premiärministern vad som står på spel på söndagen:

”Vi bestämmer om vi vill ha ledare som är för eller emot invandring i våra län, städer och byar.”

Motstånd mot utomeuropeisk invandring har varit Orbáns huvudtema ända sedan 2015, då hundratusentals flyktingar från Syrien, Afghanistan och Irak passerade genom Ungern på sin väg till länder som Tyskland och Sverige.

Men några flyktingar finns knappt i Ungern i dag. Landet har hårdnackat motsatt sig att ta emot ett drygt tusental som EU-kommissionen ville när ett nu havererat fördelningssystem var aktuellt för några år sedan.

Och framför allt: asyl- och flyktingpolitik beslutas av regeringen. Borgmästare och regionala församlingar sysslar med sådant som sophämtning och lokaltrafik. Ingen ungersk lokalpolitiker går till val med öppna gränser på sitt program.

Att Orbán ändå tar upp detta tema igen tolkas av vissa som ett tecken på desperation, att han verkligen känner sig hotad av oppositionen.

Det är nog en långsökt analys. Fidesz väntas få majoritet i stort sett överallt på söndagen.

Gergely Karácsony, utmanaren från oppositionen, på valaffischer i Budapest. Foto: Eva Tedesjö

Ändå är detta val annorlunda än tidigare på ett viktigt sätt. För första gången har den vanligtvis splittrade oppositionen lyckats enas kring gemensamma kandidater i många viktiga städer och regioner.

Bara på så sätt kan Fidesz maktmonopol brytas på sikt, har oppositionen resonerat. Det innebär att ett brett spektrum av partier – från socialister, via gröna och liberaler, till Jobbik på högerkanten – i praktiken går till val tillsammans.

I exempelvis Budapest innebär detta att Gergely Karácsony, från Dialog, ett grönt, socialdemokratiskt parti, ensam utmanar den sittande borgmästaren Isztván Tarlós som stöds av Fidesz. Jobbik, förr ett rent rasistiskt parti som rört sig mot mitten, kommer inte att stödja honom men har dragit tillbaka sin egen kandidat.

Huvudstaden är Ungerns mest liberala stad, och vissa opinionsundersökningar visar att Karáscony kan ha en chans att besegra Tarlós.

En sådan utgång – eller till och med en knapp förlust – skulle visa oppositionen att det inte är omöjligt att besegra Fidesz och ge blodad tand inför nästa parlamentsval 2022. Det skulle också visa att gemensamma listor och kandidater kan vara en väg till framgång.

Så möjligen gör risken för ett sådant symboliskt viktigt nederlag Orbán nervös. Han och partiet satsar hur som helst hårt på att få pensionärerna, en av Fidesz traditionella stödtrupper, att gå till valurnorna.

I Újpest, ett arbetarklassdistrikt i norra Budapest, har matkassar delats ut till alla pensionärer. Förutom korv, pasta, tepåsar och glödlampor innehåller det en oblyg uppmaning från den lokala Fideszkandidaten att rösta på honom.

https://twitter.com/viktoriaserdult/status/1180523276931604487

På andra håll i huvudstaden har Fidesz kandidater ordnat försäljning av stora säckar potatis till ett symboliskt pris på några kronor.

Och som kronan på verket: ännu ett brev från Orbán till landets samtliga pensionärer, som sändes ut ett par veckor före valet.

”Ungerns ekonomi går mycket bra även 2019. Därför kan vi skicka ut dessa checker på 9.000 forint”, skriver premiärministern och påminner om att pensionärerna kan ”räkna med” regeringen.

Checkerna, på motsvarande drygt 300 kronor, kan användas för att betala el- eller gasräkningar. Summan är inte att förakta för många som lever på kanske motsvarande ett par tusen kronor i månaden. Den genomsnittliga pensionen i Ungern ligger kring 3.500 kronor.

I byn Vértesacsa en bit väster om Budapest träffar vi 70-årige László Vörös, en av alla som har fått Orbáns ”gåva”.

– Visst kommer jag att använda pengarna, men brevet har jag slängt i soporna, säger han.

– Den här sortens gåvor är bara ett sätt att förblinda folk. Men det fungerar tydligen, se hur många fattiga pensionärer som stödjer Orbán trots att skillnaden mellan pensioner och löner bara ökar.

László Vörös har arbetat som ingenjör och även varit professionell fagottspelare. Han betecknar sig själv som konservativ, och röstade länge på Fidesz. Men inte längre.

– Det har med moral att göra. Meriter betyder ingenting längre i det här landet, framgång beror bara på hur bra kontakter du har med Orbán och hans krets.

László Vörös i byn Vértesacsa slängde brevet från Viktor Orbán i soporna. Foto: Eva Tedesjö

Bara några kilometer från László Vörös hus i Vértesacsa ligger byn Felcsút, känd som Viktor Orbáns födelseort. Byn, med knappt 2.000 invånare, har en stor fotbollsarena med plats för 3.800 åskådare alldeles intill Orbáns eget fritidshus. Byns lag, Puskás Akadémia FC, spelar i landets högsta liga.

Här finns en i stort sett oanvänd tåglinje till en annan by som har bekostats av EU-medel, och byns tidigare borgmästare – Orbáns vän Lörinc Mészáros – har blivit en av Ungerns rikaste män.

– Jag åker förbi Felscút ett par gånger i veckan och då påminns jag om den enorma korruptionen, säger László Vörös.

Precis som många andra väljare är han trött på valrörelsen, som förutom gåvor präglas av smutskastning och snaskiga skandaler.

Det vimlar av anklagelser om sextrakasserier och läckta bandinspelningar. I en inspelning hörs Gergely Karácsony, borgmästarkandidaten i Budapest, fälla nedsättande kommentarer om sina egna allierade inom oppositionen.

Men allra mest har det blåst kring Zsolt Borkai, en före detta OS-guldmedaljör i gymnastik som är borgmästare i staden Györ i västra Ungern. Publicerade smygtagna bilder och videoklipp visar hur Borkai festar och har sex med prostituerade tillsammans med en känd advokat. Bilderna ska vara tagna ombord på en exklusiv yacht i Kroatien i maj i år.

Bild 1 av 2 László Vörös ser sig som konservativ, men har slutat rösta på Fidesz.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 2 Checkerna som alla pensionärer har fått inför valet kan användas för att betala el- eller gasräkningar.
Foto: Eva Tedesjö

Borkai tillhör Fidesz och skandalen blir för många ett tydligt bevis för korruptionen inom maktpartiet. Den anonyma bloggare som har publicerat bilderna hävdar att borgmästarens lyxsemester bekostas med pengar från skumma fastighetsaffärer, och hotar att publicera ytterligare material:

”Jag ska publicera ditt snortande av kokain. Jag har mer material än bara från i maj, men det känner du ju till”, skriver bloggaren som kallar sig ”Djävulens advokat”.

I Györ, precis som i Budapest, ställer en enad opposition upp med en enda kandidat. Staden är en av landets fem största – och nu hotar sexskandalen att beröva Fidesz på ännu ett viktigt fäste.

Uppfattningen att Fideszpolitiker bara använder sin makt för egen vinning är på sikt kanske det största hotet mot partiets dominans. Men många väljare ser inte några alternativ till maktpartiet, och snasket och skandalerna får dem i stället att vända sig mot alla partier.

László Vörös tänker inte rösta i nästa parlamentsval. Inför söndagens lokalval resonerar han så här:

– Här i byn ger jag den sittande borgmästaren min röst. Han är oberoende och tillhör inte något parti. Och när det gäller länet vet jag inte. Jag ska titta på listorna och se om det finns någon jag känner. I så fall kan jag rösta. Men det blir troligen inte på någon från Fidesz.

Läs mer: Nu har Viktor Orbán siktet ställt på Europa