Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ordern: Alla kvinnor som går till barer ska gripas

Foto: Skärmdump: youtube.com

Unga kvinnor som går till barer och kaféer ska gripas av polis. Våldtäktsmän döms till döden i ”folkdomstolar” genom handuppräckning. Så ser rättsväsendet ut i de proryska utbrytarstaterna i Ukraina.

Det är rebellerna själva som har lagt ut ett långt klipp på Youtube som visar hur cirka 300 människor i en aula dömer en misstänkt våldtäktsman till döden genom arkebusering.

En annan åtalad kommer undan lindrigare: han döms till att tjänstgöra vid fronten, för att kunna ”dö en ärofull död”.

Platsen är staden Altjinsk i Luhansklänet i östra Ukraina, en medelstor stad som kontrolleras av separatisterna i ”folkrepubliken Lugansk”. De två åtalade förs in i salen av beväpnade män som bryskt sätter dem på stolar och trycker ner deras ansikten i en bordsskiva.

På ett podium sitter domstolens ledning, bestående av tre män – en av dem maskerad – och en kvinna. En av männen är Alexej Mozgovoj, en skäggig 41–åring. Han inleder domstolsförhandlingarna:

– Enligt krigets lagar bör de åtalade dömas till arkebusering, säger han.

Mozgovoj är inte vem som helst. Han är en av de ledande inom ”folkrepubliken” och anses stå den nyvalde ”presidenten” Igor Plotsnitskij nära. Han leder en egen frivilligbataljon kallad ”Prizrak” eller ”Spöket”.

Flera i publiken får ordet, och när en man ifrågasätter våldtäktsoffrens beteende ber Mozgovoj honom hålla tyst. Han har ett eget förslag:

– Allt för många kvinnor går på restauranger. Vilken sorts exempel är det för barnen? Från och med nu kommer vi att arrestera alla kvinnor vi hittar i barer och kaféer.

Kvinnor som vill vara hedervärdiga bör sitta hemma, förklarar han. Det är inte något skämt. Mozgovoj upprepar sig flera gånger med allvarlig min. Syftet med förslaget är att skydda kvinnorna från våldtäkt, enligt Mozgovoj

– Jag upprepar. Detta är en särskild order: alla kvinnor på barer kommer att gripas.

Representanter för Prizrak–bataljonen bekräftar för brittiska BBC att de två misstänkta våldtäktsmännen är fängslade och att den ene av dem kommer att avrättas under den närmaste tiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.