Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ordkrig om påstådd rysk kränkning fortsätter

Foto: AP

Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu sa på söndagen att det inte råder någon tvekan om att ett ryskt stridsflygplan åter kränkt turkiskt luftrum i fredags. Landet höjer nu också beredskapen på sina flygbaser. Ryssland har förnekat att man kränkt gränsen.

Det var i lördags som Turkiet anklagade Ryssland för att ha kränkt landets territorium och president Recep Tayyip Erdogan krävde då att få träffa Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland svarade med att anklaga Turkiet för att sprida ”grundlös propaganda” och att man inte hade haft något flygplan där just då.

Turkiet höjer nu beredskapen på sina flygbaer runt om i landet, skriver den turkiska tidningen Hürriyet på söndagen.

På söndagen svarade också Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu på de ryska anklagelserna vid en presskonferens i Riyad i Saudiarabien:

– Ryssland kan inte dölja att man har kränkt vårt luftrum. Det är inte möjligt att dölja en sådan händelse, eller att hitta på att den har hänt. Inget land är längre isolerat, sa Davutoglu som hänvisade till radarbilder som ska visa händelsen från såväl Turkiet som Nato.

En uppgift som bekräftas av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, för den turkiska sajten Milliyet samt för den statskontrollerade ryska nyhetssajten RT på lördagen:

– Vi är medvetna om rapporterna och kan bekräfta att ännu ett ryskt stridsflygplan kränkte turkiskt och Nato-luftrum, uppgav Mark Wright, talesman för Pentagon, i ett skriftligt meddelande.

Premiärminister Ahmed Davutoglu var hård i sitt fördömande av kränkningen:

– Vi varnar Ryssland ännu en gång, sa premiärministern också enligt nyhetsbyrån Anadolu Ajansi, samtidigt som han tillade att Turkiet inte har någon anledning att försämra relationerna med Ryssland.

Den 24 november förra året sköt turkiska F-16-plan ned ett ryskt bombplan av typen SU-24M sedan det, och ett annat plan av samma typ, enligt Turkiet kommit in i turkiskt luftrum.

Nedskjutningen har orsakat en diplomatisk kris mellan de båda länderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.