Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Organ var på väg att tas bort – då öppnade ”den döda” ögonen

Kvinnan – som förklarats hjärndöd – låg på operationsbordet i ett amerikanskt sjukhus, omgiven av läkare som var på väg att avlägsna organ för donation. Då öppnade patienten ögonen och blickade mot lamporna i taket. Hon levde.

En rapport om händelsen för fyra år sedan vid St Joseph-sjukhuset i New York har nu resulterat i en rapport där delstaten New Yorks hälsoministerium riktar skarp kritik mot hur vården av den då 41-åriga kvinnan skötts. Dessutom kritiseras sjukhuset för underlåtenhet att på ett acceptabelt sätt utreda orsakerna till missgreppet.

Efter att ha gått igenom fall av felbehandlingar under de senaste tio åren har ministeriet inte kunnat finna ett värre exempel, enligt vad en talesperson uppger för nätbaserade New York-tidningen The Post Standard.

En rad misstag begicks efter det att kvinnan kom in till sjukhuset. Hennes liv hängde på en skör tråd på grund av att hon tagit en överdos av läkemedel.

Vårdpersonalen ignorerade en rekommenderad behandling som gick ut på att förhindra att läkemedlen i kroppen absorberades av mage och tarmar.

Det kontrollerades inte fullt ut om patienten var fri från läkemedlen.

Skannringen av hennes hjärna var bristfälligt utförd.

En sköterskas observation om att kvinnan inte var död och att hennes tillstånd var på väg att förbättras lämnades utan avseende av läkarna.

St Joseph-sjukhusets vd Kathryn Ruscitto skriver på sin blogg att ”utifrån detta fall har vi nu gjort personella förändringar, ändrat policyn och omprövat allt vi gör med anknytning till kvalitet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.