Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/orkanen-dorian-narmar-sig-bahamas/

Världen

Orkanen Dorian betecknas som ”livsfarlig”

Bild 1 av 2 Yolande Rolle på Bahamas förbereder sig inför orkanen Dorian genom att lägga sandsäckar framför sin affär som ska hindra en eventuell översvämning.
Foto: Ramon Espinosa/AP
Bild 2 av 2
Foto: Ramon Espinosa/AP

Orkanen Dorian nådde tidigt på söndagskvällen svensk tid Bahamas och hade då uppgraderats till kategori 5 och bedöms som livshotande. De första rapporterna talar om förstörda hus. Trots alla varningar har många invånare vägrat att lämna sina hem. 

Orkanen Dorian beskrivs nu som den kraftigaste orkan som har drabbat Bahamasöarna och en av de absolut kraftigaste som har uppmätts i området. Enligt USA:s nationella orkancentrum, NHC, drog Dorian att dra in över öarna med ”katastrofala vindar” som dessutom kommer att påverka öarna under lång tid.

Enligt vissa prognoser kan orkanen röra sig över Bahamas under 36 timmar och de första rapporterna, vid 21-tiden svensk tid, talar om förstörda hus och byggnader som ställts under vatten.

Bilder på sociala medier visar hur bilar står till hälften under vatten medan kraftiga vindar piskar mot hus och slår sönder fönster på Abaco. Meteorologer varnar för 500 millimeter regn.

https://twitter.com/QueenAnarchyy/status/1168197999853486080

Dorian har också vuxit i omfång och vindstyrka och vid 18-tiden på söndagen svensk tid hade vinden nått 80 meter per sekund runt orkanens öga och är en av de tio kraftfullaste orkanerna i modern tid. Orkanens låga hastighet (11 kilometer i timmen) gör också att den kan orsaka mycket stora skador då den kommer att befinna sig över land under en relativt lång tid.

Öarna i området är utsatta eftersom de är låga och sårbara även för de vågor som Dorian kommer att föra med sig in över land. 

Just nu ser två av öarna, Abaco och Grand Bahama, ut att få ta den värsta smällen. Enligt NHC kommer Abaco att drabbas först. Sammanlagt beräknas 73.000 invånare och 21.000 hem att påverkas av orkanen. Enligt NHC kommer Dorian att fortsätta vara en orkan i ytterligare fem dygn.

The Nassau Guardian skriver att landets nationella katastrofmyndighet, Nema, har fått nödanrop från personer på Sweeting’s Cay, längst österut på Grand Bahamas, som inte har lyckats ta sig därifrån.

– Vi ber invånarna i dessa områden att lämna kusten, vi väntar oss stormvågor på upp till fyra och en halv meter, säger Jeffery Simmons biträdande chef för Bahamas vädermyndighet.

NHC har i sin tur varnat för att Dorian nu har nått en styrka som är ”livshotande” då den kommer att driva upp vågor på flera meter samtidigt som orkansystemet i sig höjer vattennivån med upp till sex meter.

Nog mycket för at dränka stora delar av de låglänta öarna.

Bahamas premiärminister Hubert Minnis varnar också för att det kommer att bli svårt, och farligt, för räddningspersonal att kunna arbeta om vindarna når 70 meter per sekund. Vilket Dorian nu ser ut att kunna göra.

– Jag har vädjat och bett till er att lämna de yttersta öarna och ta er till huvudön, sa Minnis tidigare på lördagen.

– Tiden kommer inte att vara på vår sida.

Trots varningarna har merparten av invånarna på låglänta områden som Guana Cay valt att stanna kvar. 

– Vårt hus är stabilt och det ligger nästan fem meter över havsnivån. Mitt hus kommer inte att påverkas. Dessutom har vi varit med om fyra stormar tidigare, säger Troy Albury till The Nassau Guardian.

Det är ännu oklart vilken väg Dorian kommer att ta sedan den lämnat Bahamas. Enligt de första prognoserna skulle orkanen drabba Florida – som den på söndagen befann sig 100 kilometer ifrån – men senare beräkningar har visat att den kommer att passera delstaten under måndagen och tisdagen utan att nå land. Istället ser det ut som om den kan nå land i South Carolina.