Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flera omkomna i spåren av orkanen Florence – som blev tropisk storm

01:48. Hittills har minst fem dödsfall skett i samband med orkanen Florence. Ovädret har nu nedgraderats från orkan till tropisk storm, men öser ner regn som befaras leda till katastrofala översvämningar längs USA:s mellersta östkust.

En kvinna och hennes åtta månader gammal bebis miste båda livet när orkanen Florence på fredagen drog in över USA-delstaten North Carolina. Under lördagen har dödstalet förtsatt öka till sju. Framåt kvällen nedgraderades ovädret till en tropisk storm.

Boende i det långsträckta kustområdet fick känna på kraften i orkanen, som visserligen efter att ha kommit in över USA:s östkust avtog i styrka, men ändå var mäktig att slita loss tak från hus och slå ner träd i sin väg.

Myndigheterna varnade alltjämt på kvällen för att Florence kommer fortsätta att plåga invånarna och utgöra en påtaglig fara i främst North Carolina under de närmast följande 35 timmarna. 

De första av befarade dödsfall rapporterades vid 15-tiden, lokal tid, från två platser, skriver nyhets-tv-kanalen ABC News. En kvinna och hennes åtta månader gamla bebis omkom då ett träd rammade familjens hus i Wilmington, en större hamnstad i delstatens södra del. Även bebisens pappa skadades och fördes till sjukhus för vård.

Räddningsarbetarna Matt Locke (till vänster) och Nick Muhar i färd med att rädda nödställda, då allt högre flodvatten hotade familjehemmet i staden New Bern.
Räddningsarbetarna Matt Locke (till vänster) och Nick Muhar i färd med att rädda nödställda, då allt högre flodvatten hotade familjehemmet i staden New Bern. Foto: Chris Seward / AP

I samhället Hampstead i Pender County, strax norr om Wilmington, omkom en person i en stormrelaterad olycka, beskriven som ”ett medicinskt dödsfall”. Enligt nyhets-tv-kanalen CNN rörde det sig om en kvinna som drabbats av hjärtproblem. Ambulansens ankomst fördröjdes dock då nedfallna träd blockerade vägen till hennes hem. När hjälpen väl nådde fram hade kvinnan redan avlidit.

Kort senare omkom en 77-åring av en elstöt i Lenoir County, ett antal mil inåt landet, under arbete med att koppla in en generator, uppger en talesperson för delstatens guvernör. I samma ort dog också en 78-årig man när han skulle se till sin hund och ett träd föll över honom. På lördagen dog ytterligare två personer på Harkers Island.

I småstaden New Bern, en bit inåt landet , kunde hundratals nödställda räddas sedan två floder svämmat över och isolerat människor i deras hem. Det statliga meteorologiska institutet har spått att North Carolina kommer att få lika mycket regn under två till tre dagar som normalt faller i delstaten under uppemot åtta månader, rapporterar TT. I vissa områden kan det falla uppemot en meter regn.

– Det här regnet kommer att föra med sig katastrofala, plötsliga översvämningar och långvariga, märkbara översvämningar av floderna, säger Brock Long, chef för katastrofmyndigheten Fema.

Vid tiden för landkänningen hade omkring 400.000 hushåll förlorat strömmen på grund av ovädret och värst var det då i North Carolinas nordligaste kustremsa.

1,7 miljoner människor, även i granndelstaterna South Carolina och Virginia, har uppmanats ta sin tillflykt till säkra platser, men många har valt att stanna och räddningstjänsten har utfört många räddningsinsatser under det senaste dygnet och fått in hundratals larm.

Det stigande vattenståndet hade på fredagen förvandlat gator i småstaden New Bern i North Carolina till vidsträckta vattendrag.
Det stigande vattenståndet hade på fredagen förvandlat gator i småstaden New Bern i North Carolina till vidsträckta vattendrag. Foto: Logan Cyrus / AFP

Läs mer: Florence nedgraderas men faran kvarstår 

– Jag ser framför mig hur en översvämning av rent bibliska proportioner kommer att inträffa. Jag ser strandnära samhällen som dränks av havsvatten och en förstörelse som blir väldigt, väldigt omfattande, säger Ralph Evangelous, Wilmingtons polischef, till ABC News.

Efter att ha kommit in över land rör sig ovädret betydligt långsammare än fallet var under uppladdningen ute på Atlanten. Florence gick under fredagen på nordvästlig kurs med en hastighet av 2,5 meter i sekunden. Det betyder att den tilltagande nederbörden kommer att drabba ett mer koncentrerat område. Därtill spås de redan förhöjda vattennivåerna öka än mer – myndigheter påminner om att bara 15 centimeter höga flodvågor kan fälla en vuxen människa. 

Läs mer: Florence orsakar omfattande strömavbrott

Mike Kiernan dokumenterar med sin kamera den förödelse som drabbat hans familjs hem i Wilmington då Florence slog till.
Mike Kiernan dokumenterar med sin kamera den förödelse som drabbat hans familjs hem i Wilmington då Florence slog till. Foto: Chuck Burton / AP

Liksom vid tidigare stormfloder följer översvämningar som på sina håll kommer att leda till uppemot 7,5 meter högre vattennivåer än normalt, enligt myndigheterna.

Liksom i liknande nödsituationer florerar många rykten. Därför har katastrofmyndigheten Fema upprättat en sajt för att bemöta rykten med fakta. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.