Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oro bland studenterna när Orbán trappar upp ordkrig

Efter en kritisk resolution i EU-parlamentet riskerar Ungern att förlora sin rösträtt. Men premiärminister Viktor Orbán viker inte en tum från sin politik.

Ordkriget mellan Bryssel och Budapest har hamnat på en ny nivå i och med EU-parlamentets starka signal i onsdags.

”Den senaste utvecklingen i Ungern har lett till en allvarlig urholkning av rättsstaten, demokratin och grundläggande rättigheter”, hette det bland annat i resolutionen som antogs med 393 röster mot 221. För första gången sveks Orbán av många av sina konservativa partikamrater i det europeiska EPP-partiet.

Omröstningen innebär också starten på en process som i förlängningen kan leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i unionen – ett öde som aldrig tidigare har drabbat någon medlemsstat.

Enligt en färsk lag blir alla asylsökande inlåsta så fort de passerar gränsen.

Parallellt med detta avslutar regeringen i dagarna en egen kampanj mot ”Bryssel” som har pågått i flera månader. Den kallas ”nationell konsultation” och har delats ut till åtta miljoner väljare, som ombes svara på sex frågor av typen:

”Bryssel vill tvinga Ungern att ta emot illegala immigranter. Vad bör vi göra? A – Övervaka flyktingarna för vår säkerhets skull, eller B – låta dem röra sig fritt.”

Just frågan om flyktingar är en av de punkter där EU-parlamentet kritiserar Ungern. Enligt en färsk lag blir alla asylsökande inlåsta så fort de passerar gränsen.

Läs mer: EU-kommissionen trappar upp kritiken mot Ungern

Ett annat lagförslag som får EU-kritik är det som hotar Central european university, CEU, ett privat universitet i Budapest som grundades av den ungersk-amerikanske miljardären George Soros.

I ungerska medier hävdas att Soros mål är att översvämma Ungern med muslimska flyktingar. Han framställs – ibland med antisemitiska undertoner – som en man med planer på världsherravälde.

I en affischkampanj som sponsrats av regeringspartiets ungdomsorganisation Fidelitas ser man Soros dra i trådarna till en marionettdocka som föreställer socialistpolitikern László Botka, ett av nationalisternas hatobjekt.

Den ungerska ledningen avvisar nu kategoriskt kraven i EU-resolutionen, som regeringspartiet Fidesz betecknar som ”en politisk attack” på Ungern. Premiärminister Orbán refererar konsekvent till resolutionen som ”Soros-rapporten” och har slagit fast att han inte tänker böja sig på någon punkt.

På CEU i centrala Budapest träffar jag vicerektorn Zsolt Enyedi. Efter regeringens senaste utspel är han oroad för att universitetet tvingas stänga eller flytta utomlands.

– Ja, i dag sa Orbán att han tänker fullfölja det här, så jag är pessimist.

Han är en perfekt fiende, en valutaspekulant.

Vicerektorn är övertygad om att den nya lagen har skrivits för att skada CEU. Och det i sin tur har att göra med kopplingen till Soros.

– Orbán har valt ut Soros som symbol. Han är en perfekt fiende, en valutaspekulant, dessutom med liberala värderingar. Vi här på CEU blir oskyldiga offer, säger Enyedi.

Foto: Ingmar Nevéus"Vi här på CEU blir oskyldiga offer", säger universitetets vicerektor Zsolt Enyedi. Foto: Ingmar Nevéus.

Men även kursinnehållet på CEU kan nog reta upp en och annan av Orbáns konservativa anhängare. På skärmar i entrén ser jag inbjudan till föreläsningar om utsatta minoriteter, och en med titeln ”Hur demokratin dör”.

Utanför entrén träffar jag två unga kvinnor som tar examen i just ett sådant ämne som peststämplas av regeringspartiet: genusvetenskap.

– Nu har det hela kommit upp till en ny nivå i och med EU:s uttalande, säger Olga Kazakevitj som har kommit hit från ryska Krasnojarsk.

Hon är orolig, men samtidigt fast besluten att kämpa. På söndag går hon med i ännu en demonstration.

Fakta. Unik EU-resolution
  • EU-parlamentets resolution mot Ungern i onsdags innebär dels mycket hård kritik mot landet, dels att man sätter igång ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern.
  • Artikel 7 i EU-fördraget stadgar att sanktioner – till exempel indragen rösträtt – kan införas mot ett medlemsland som anses ”bryta allvarligt och bestående” mot grundläggande värden som demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter.
  • Det som har hänt är unikt i sig. Men för att sanktioner verkligen ska införas krävs först en ny omröstning med två tredjedels majoritet, därefter att alla medlemsstater stöder sanktionerna.
  • Skulle det komma till detta räknar alla med att åtminstone Polen skulle ge Ungern sitt stöd.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.