Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oro-for-att-berlins-nya-stadsslott-riskerar-skandalflygplatsens-ode/

Världen

Oro för att Berlins nya stadsslott riskerar skandalflygplatsens öde

Stadsslottet i Berlin är under konstruktion. Foto: Lina Lund

BERLIN. Till hösten skulle Berlins nya prestigebygge, det återuppbyggda stadsslottet, slå upp portarna. Men kort före invigningen har öppningen fått skjutas på framtiden. Berlinborna fruktar att slottet kan gå samma öde till mötes som den nya storflygplatsen, som sju år efter den planerade invigningen fortfarande inte är färdigbyggd. 

Återuppbyggnaden av Berlins stadsslott är det största och dyraste kulturprojektet i huvudstaden sedan återföringen. Det jättelika bygget mitt i Berlin skulle sätta staden på kartan och locka turister från hela världen. Invigningen var planerad till november i år, lagom till att det gått 250 år sedan forskaren Alexander von Humboldt föddes. Det han som har fått ge namn åt den nygamla byggnaden. 

Men det gick inte som planerat. Det gör sällan det när Berlin tar sig för stora byggprojekt. 

På onsdagen kallade byggledningen till en hastigt sammankallad presskonferens för att meddela att invigningen skjuts på framtiden. Orsaken är brister i bland annat brandskyddet och problem med klimatanläggningarna. 

Låter det bekant? Även i en annan del av Berlin kämpar de ansvariga för bygget av Berlins nya storflygplats mot klockan. 

Den toppmoderna flygplatsen BER skulle ha öppnat för sju år sedan men är fortfarande inte färdigbyggd. Även där är orsaken bland annat brister i brandskyddet och få tror att löftet om att flygplatsen ska öppna för trafik i oktober 2020 kommer att hållas. De ansvariga för slottsbygget har inte meddelat något nytt datum för invigning. 

I Berlins lokaltidningar spekuleras det i om slottet är på väg att gå samma öde till mötes som flygplatsen. En pinsam långkörare som slukar skattepengar, tålamod och knäcker huvudstadens anseende.

Läs mer: Skandalflygplatsen som skakar den tyska självbilden