Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oro-for-att-europa-oppnas-for-snabbt/

VÄRLDEN

Oro för att Europa öppnas för snabbt

Resenärers tålamod prövas vid gränsen mellan Österrike – som öppnat mot alla länder utom Italien – och Slovakien, som inte öppnat gränserna.
Resenärers tålamod prövas vid gränsen mellan Österrike – som öppnat mot alla länder utom Italien – och Slovakien, som inte öppnat gränserna. Foto: Joe Klamar/AFP

När restriktionerna nu lättar i stora delar av det stängda Europa oroar sig många över risken för nya kluster av smitta i en andra våg.

I flera länder anklagas regeringarna för att gå för snabbt fram när de öppnar samhället.

Över hela Europa sköljer nu en våg av normalisering.

Restauranger slår upp portarna, parker och stränder är åter tillgängliga, elever kommer tillbaka till skolor. Stängda gränser öppnas på nytt.

Men det finns ingen samordning. Varje land har sin egen strategi för hur samhället öppnas.

Och trots att kurvorna över antal smittade och döda pekar nedåt finns en oro i bakgrunden: över att viruset ska dyka upp igen i form av superspridningshändelser som i tyska Göttingen. Eller efter helgens omfattande demonstrationer i en rad länder i Europa.

Läs mer: 100 kan ha smittats på stor familjefest – nu stängs Göttingens skolor igen

Därför handlar debatten i många länder om hur man ska kunna stampa ihjäl smittan om och när den återkommer lokalt.

På Irland fattade regeringen i fredags beslut om att gå in i ”fas två” av coronakrisen. Det innebär bland annat att hundratals pubar kommer att kunna slå upp dörrarna en månad tidigare än planerat.

Många menar att det går för fort. Paul Cullen, hälsoredaktör på Irish Times, varnar för att de lättnader som införs ställer hårda krav på smittspårning och testning:

– Under hela sommaren kommer fokus troligen att ligga på att släcka alla nya uppflammande smitthärdar medan vi långsamt försöker ta oss tillbaka till ett normalläge.

Marianne Björklund: Risken för andra våg ständigt närvarande i Asien

Uteserveringarna i Barcelona har öppnat igen.
Uteserveringarna i Barcelona har öppnat igen. Foto: Emilio Morenatti/AP

I Italien, Spanien, Frankrike och Storbritannien lättas nu på restriktionerna. Dessa länder har störst antal döda i covid-19 och de har alla haft utegångsförbud med olika undantag.

Men medan Spanien den senaste veckan under flera dagar inte registrerade ett enda dödsfall (med sitt nya sätt att räkna) noterade Storbritannien i måndags 111 nya avlidna.

Just den dagen trädde nya, mindre strikta regler i kraft.

Boris Johnsons regering motiverar lättnaderna med att det ”inte går att leva under nedstängning i evighet”. Men många experter är kritiska.

– Det är en chansning att gå ut ur nedstängningen med ett större antal döda än vi hade när vi gick in i den för ett par månader sedan, säger Devi Sridhar, professor i global hälsa vid universitetet i Edinburgh, till Sky News.

När restriktionerna i Storbritannien lättas kan folk köpa takeaway-öl på pubarna, här i Broadway Market i London.
När restriktionerna i Storbritannien lättas kan folk köpa takeaway-öl på pubarna, här i Broadway Market i London. Foto: Tilga Akmen/AFP

Även i Italien avskaffas nu det som har varit en tre månader lång nationell karantän. Colosseum i Rom slog upp portarna i förra veckan. Liksom det lutande tornet i Pisa – om än bara för 15 personer åt gången, och med sändare som piper om man kommer närmare andra besökare än 1,5 meter.

Colosseum i Rom öppnade för besökare, med restritioner, den första juni efter att ha varit stängt sedan den 8 mars.
Colosseum i Rom öppnade för besökare, med restritioner, den första juni efter att ha varit stängt sedan den 8 mars. Foto: Chine Nouvelle/TT

Samtidigt blev det åter tillåtet för italienarna att resa mellan landets regioner, vilket orsakade en smärre folkvandring från det hårt drabbade Lombardiet i norr till det förhållandevis förskonade Syditalien.

Men även här menar många att öppnandet sker för snabbt och för planlöst. Besluten ligger nu på regionnivå, och vissa sticker inte under stol med att restriktionerna kan komma tillbaka.

– Om smittspridningen ökar stänger vi barer, restauranger och stränder igen, sa regionen Venetos president Luca Zaia sedan bilder spritts på unga italienare som festar i stora klungor.

Badsugna gäster på stranden i Mondello på Sicilien.
Badsugna gäster på stranden i Mondello på Sicilien. Foto: TT

Slovakien hålls allt oftare fram som ett internationellt föredöme, med endast 28 döda hittills i covid-19.

Här sker öppnandet enligt en detaljerad plan, där öppningen kopplas till antalet nysmittade. Skulle antalet öka över en viss gräns återgår man automatiskt till en tidigare, mer nedstängd fas.

Slovakien var tillsammans med Tjeckien först att införa krav på ansiktsmask. Det är betecknande att debatten här nu handlar om hur den regeln gradvis lyfts – till exempel genom att bröllopspar från förra veckan inte längre behöver täcka mun och näsa under vigselceremonin.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt