Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oro för att fler länder ska kräva undantag

Det mesta tyder på att det blir ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien vid nästa veckas EU-toppmöte. Men allt är inte klart och en känslig fråga handlar om euron och berör Sverige.

Inför nästa veckas toppmöte pågår intensiva slutförhandlingar om det nya EU-avtalet med Storbritannien. Samtalen är ”konstruktiva” och det har ”gjorts framsteg”, heter det från diplomatiskt håll.

Samtidigt verkar stämningen vara nervös.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk förklarade till exempel häromdagen att han är ”mycket rädd” för att fler länder vill göra som Storbritannien och försöka få undantag från EU:s regler.

”Jag vet att fler politiska ledare i Europa vill använda samma metod för att visa att de inte är beroende av Bryssel”, hävdade Tusk i en intervju i Financial Times.

Mest komplicerat i förhandlingarna är fortfarande den nya nödbroms som innebär att nyanlända EU-migranter som har jobb och betalar skatt i Storbritannien ska vänta fyra år innan de får rätt till brittiska sociala bidrag.

Danmark och Österrike sägs ha antytt att dessa länder också vill utnyttja en sådan regel, medan andra fruktar och vill hejda en sådan utveckling. I det senaste utkastet, som DN har läst, har det därför lagts till ett nytt villkor.

Den nya nödbromsen ska enbart kunna användas av länder som öppnade sina gränser direkt efter EU:s stora utvidgning 2004, då åtta länder i östra Europa samt Malta och Cypern blev EU-medlemmar. Det skulle innebära att skyddsklausulen bara kan användas av Storbritannien, Irland och Sverige.

Ett annat tillägg handlar om euron. I det senaste utkastet heter det att EU-länder som saknar formella undantag från EU:s valutasamarbete är ”förbundna enligt fördraget” att införa euron när kriterierna uppfyllts.

Det har lett till viss oro i Stockholm, eftersom bara Danmark och Storbritannien, men inte Sverige, har rättsligt bindande undantag från euron.

I sak innebär meningen antagligen ingenting, eftersom EU knappast kan tvinga Sverige eller något annat EU-land att införa euron. Men formuleringen avslöjar att euroländerna är irriterade på Sverige, Polen och kanske fler EU-länder som försöker hålla sig borta från den gemensamma valutan.

Fakta. Avtalet

Under EU-toppmötet den 18–19 februari ska EU-ledarna försöka komma överens om ett nytt avtal EU-Storbritannien. Storbritanniens premiärminister David Cameron vill ha undantag inom fyra områden, bland annat en ny nödbroms för sociala bidrag.

Förhandlingar pågår in i det sista. På fredagskvällen träffade Cameron Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Hamburg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.