Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oro för ökade strider i Ukraina

Rapporterna om hårda strider i östra Ukraina trots vapenvilan är mycket oroande. Det säger utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina efter ett möte i Berlin.

Tysklands Frank-Walter Steinmaier talade om ”besvärliga” samtal med tydliga skiljelinjerna mellan Ryssland och Ukraina.

– Inget är lätt i Ukrainakrisen, det är inget nytt, sade han.

– Vi måste se till att vapenvilan respekteras betydligt bättre än under de senaste dagarna, tillade den tyske utrikesministern.

Trots brotten mot vapenvilan manar ministrarna om fortsatt tillbakadragande av tunga vapen från fronten och att det ska utvidgas till att även gälla stridsvagnar.

I Minskavtalet som ingicks 12 februari finns en överenskommelse om att både ukrainska regeringsstyrkor och de proryska separatisterna ska dra tillbaka tunga vapen fem mil från fronten.

Veckorna efter verkade vapenvilan hålla, med undantag för enskilda strider, men den senaste tiden har oroligheterna tilltagit. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, rapporterade intensiva strider runt Donetsk i söndags, med över 1 166 detonationer under sex timmar, främst från artilleri och granatkastare. Även från andra platser kom rapporter om beskjutning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.