Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oro-for-vald-i-kashmir-efter-slopat-sjalvstyre/

Världen

Oro för våld i Kashmir efter slopat självstyre

01:06. Kashmirkonflikten – DN förklarar.

Total mörkläggning råder i Kashmir sedan Indien beslutat att frånta området dess status som delvis autonomt område. Tusentals militärer patrullerar gatorna och läget är spänt i delstaten som i årtionden präglats av en våldsam konflikt. Oro råder för en ny våldsvåg.

Indien slopade på måndagen Kashmirs status som ett delvis autonomt område. Beslutet har fördömts av grannlandet Pakistan och nu råder spänd stämning inför reaktionerna i Kashmir. 

Många befarar stora protester och våldsamma utbrott som en följd av beslutet i Kashmir – den enda delstaten i Indien där majoriteten av invånarna är muslimer. Men än så länge är uppgifterna om hur folk har reagerat knapphändiga. Kashmir har mörklagts totalt. 

Telefonförbindelser och internet ligger nere och tiotusentals militärer patrullerar gatorna. Folksamlingar på över fyra personer har förbjudits och skolor är stängda. Människor från Kashmir som flyttat till andra delar av landet berättar att de inte kan få kontakt med sina familjer och att de är oroliga och rädda. 

Måndagens beslut kom efter årtionden av påtryckningar från indiska nationalister och var egentligen inte helt oväntat. Att dra tillbaka artikel 370, som har fastslagit Kashmirs speciella status i Indien, var ett vallöfte från Indiens premiärminister Narendra Modi, som har en uttalad hindunationalistisk framtoning. Genom att dra tillbaka artikeln fråntas Kashmir rättigheter som att bestämma sin egen konstitution, ha egen flagga och frihet att stifta vissa lagar. 

Indiska trupper vaktar under utegångsförbud i Srinagar, huvudstad i indiska delstaten Kashmir, efter beskedet att landets delvisa självständighet upphör. Foto: Tauseef Mustafa/AFP

Ytterligare en följd är att Kashmir inte längre kommer att kunna förbjuda indier som inte kommer från delstaten från att köpa mark där. På så sätt hoppas den indiska regeringen att regionen ska få en ekonomisk injektion som ökar chanserna för fred i regionen.

Beslutet var uppenbarligen välplanerat. De senaste två veckorna har tiotusentals militärer anlänt till Kashmir och turister uppmanades att lämna området. På söndagskvällen sattes tidigare chefsministrar i Kashmir i husarrest och alla kommunikationskanaler blockerades.

– Den femte augusti är den svartaste dagen i Indiens demokrati när dess parlament, som tjuvar, ryckte bort allt från människorna i Jammu och Kashmir, hann Mehbooba Mufti, en tidigare chefsminister i Kashmir säga innan hon frihetsberövades på måndagskvällen. 

Pakistans regering reagerade med ilska på förändringen av Kashmirs status och meddelade att man ska göra allt som står i dess makt för att motarbeta detta ”illegala drag”. På tisdagen meddelade dess högsta militärer att de står bakom befolkningen i Kashmir ända till slutet.

– Vi är beredda och kommer gå så långt som nödvändigt för att fullgöra vårt ansvar i det hänseendet, twittrade generalen Qamar Javed Bajwa efter mötet. 

Kashmir har i årtionden skakats av oroligheter och varit ämne för konflikt mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan, där en liten del av Kashmir ligger. Så sent som i februari i år var spänningen hög efter att en militant islamist dödade 40 paramilitära indiska soldater i ett bombdåd.

Två av tre krig mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien har rört Kashmir. Tiotusentals har dött på grund av konflikten och Indien har anklagat Pakistan för att sponsra militanta islamister med vapen och pengar. På måndagen samlades demonstranter med svarta flaggor i Muzaffarabad, huvudstaden för den del av Kashmir som ligger i Pakistan. De brände bildäck och skrek ”ner med Indien”, skriver Reuters.

FN:s generalssekreterare Antonio Guterres har uttryckt oro för ökade spänningar i regionen.

– Vi följer med oro det spända läget i regionen och uppmanar alla parter att agera med återhållsamhet, sade Guterres talesperson Stephane Dujarric till journalister. 

Samtidigt fördömer Kina Indiens beslut som oacceptabelt, i ett uttalande på utrikesdepartementets hemsida. Kina har stora intressen i Pakistan och har bland annat investerat i infrastruktur där som en del i jätteprojektet den nya Sidenvägen.

Läs mer: Indien skrotar specialstatus för Kashmir