Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-16 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oro-i-gaza-for-snabb-spridning-av-det-nya-coronaviruset/

VÄRLDEN

Oro i Gaza för snabb spridning av det nya coronaviruset

Corona#StayHome står skrivet i sanden som en uppmaning till människor att hålla sig hemma i Gaza.
Corona#StayHome står skrivet i sanden som en uppmaning till människor att hålla sig hemma i Gaza. Foto: Mahmud Hams/AFP

Det tätbefolkade och instängda Gaza försöker rusta sig för ett utbrott av det nya coronaviruset. Hittills har två fall upptäckts.

Efter helgens larm då två fall av covid-19 rapporterades, råder en spänd och avvaktande stämning i Gaza, den palestinska enklav som ligger inklämd mellan Israel, Egypten och Medelhavet. De två insjuknade anlände till Gaza från Pakistan och det finns misstankar om att de fört smittan vidare.

Med dryga två miljoner människor som bebor 362 kvadratkilometer räknas Gaza till ett av de folktätaste områdena i världen. Majoriteten av befolkningen lever tätt inpå varandra, i överfulla flyktingläger där det är vanligt med stora familjer.

Invånarna kallar Gaza för ”världens största fängelse” - gränsövergångarna till Israel och Egypten är beryktat svårforcerade, och Israel upprätthåller sedan 13 år en blockad  som framför allt drabbat sjukvården hårt.

Gaza har bara 60 intensivvårdsplatser och på sjukhusen råder brist på både utrustning och medicin.

Ändå fanns det en förhoppning att Gazas instängda läge skulle kunna vara en fördel när det nya coronaviruset började spridas på allvar över världen. Men inte nu längre.

Mattias Schmale, operativt ansvarig i Gaza för UNWRA, FN:s hjälporgan för Palestinaflyktingar, jämför Gaza med kryssningsfartyget Diamond Princess, som ett tag var det största klustret av coronasmittade vid sidan av Kina.

Islamistpartiet Hamas, som styr i enklaven, har sedan två veckor tillbaka beordrat stängning av skolor och utomhusmarknader. Nu kommer även moskéerna att stängas. Gazaborna försöker härda ut i isoleringen.

– Men risken att bli smittad har nog inte trängt in hos alla här, säger polismannen Imad Isa i telefon från Gaza stad till DN.

Han berättar att polisen grep en blivande brudgum på tisdagen. Han hade föresatt sig att fira sin svensexa ute på stan, med kompisar.

Imad Isa säger att det många bunkrat upp med matvaror.

– Det är ingen brist på livsmedel än, men priserna har gått upp.

I Israel har närmare 1 700 fall av covid-19 rapporterats. Två personer har avlidit. Palestinska hälsovårdsmyndigheter uppger att 68 personer är smittade av coronaviruset på Västbanken.

Ämnen i artikeln

Gaza
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt