Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oro i Madrid över katalansk enighet

Kataloniens nye regeringschef Carles Puigdemont svors in på söndagen och avfyrade genast flera glödheta projektiler i riktning Madrid.

- Vi skall hålla en folkomröstning om en ny katalansk författning, upprätta ett eget finansdepartement, skriva om vallagarna och sedan skall vi upprätta en oberoende katalansk stat, lovade den 53-årige före detta journalisten, som de senaste åren tjänat som borgmästare i staden Girona.

I Madrid, där politikerna som bäst grubblade över hur det förvirrande valresultatet från den 20 december skulle kunna översättas till en livsduglig regering, kom lösningen på den tre månader långa katalanska regeringskrisen som en svår kalldusch. I Madrid antog man att den sittande katalanske regeringschefen Artur Mas på söndagen skulle ge upp försöken att bilda regering och utlysa nyval. Detta skulle ha givit de spanska rikspolitikerna en smula andrum, dels för att bilda en egen regering, dels för att planera taktiska motdrag inför de katalanska utbrytningsförsöken.

Nu är situationen den motsatta: katalanerna har bildat en bred och militant koalition som rycker i selen för att genast inleda separationen från Spanien – medan Spanien inte ens har någon regering. Den sittande spanske premiärministern, konservative Mariano Rajoy, vädjar nu till socialistpartiet PSOE att upprätta en nationell krisministär för att parera de första katalanska slagen i den konfrontation som nu blivit oundviklig. PSOE kommer få mycket svårt att avböja anbudet.

Det är långt ifrån säkert att dramat kommer att utmynna i en oberoende katalansk stat. Bara hälften av katalanerna är separatister, och om konfrontationen med Spanien blir verkligt obehaglig, med handelskrig, sanktioner och ekonomisk nedgång, så kommer några av dem att falla ifrån. Rajoy har redan aviserat att han kommer att skicka riksåklagaren mot katalanska politiker som våldför sig på konstitutionen. Parlamentet i Barcelona å sin sida beslöt för flera veckor sedan att inte längre erkänna spanska rättsliga instanser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.