Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oroligt-pa-gatorna-i-hongkong/

Världen

Protester möts med tårgas i Hongkong

00:41. Polisen använde tårgas och pepparsprej för att skingra demonstranter i centrala Hongkong inför en större planerad demonstration under söndagen.

Polisen använder tårgas, vattenkanoner och gummikulor för att skingra demonstranter i centrala Hongkong. En rad manifestationer har planerats inför Kinas nationaldag i veckan, då Hongkongledaren Carrie Lam åker till Peking.

Tv-bilder visar tårgasmoln och hur skanderande demonstranter med munskydd eller gasmasker springer undan från en större grupp poliser. Mängder av poliser är ute på gatorna för att försöka hålla ordning på demonstranterna. Aktivister uppges ha kastat brandbomber och stenar mot säkerhetsstyrkorna.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt.

Även under gårdagen använde polisen tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter.

Hongkongledaren Carrie Lam ska på måndag lämna Hongkong och resa till Peking för att fira Kinas nationaldag den 1 oktober, meddelar det lokala styret. Det sker trots att hon tidigare har sagt att hon skulle fira på hemmaplan.

Men aktivisten Arthur säger att hennes resa ändå var väntad.

- Under dessa tre månader har Carrie Lam inte brytt sig om dem som protesterar. Hon bryr sig bara om Kommunistpartiet, och den som vi kallar hennes chef.

I Peking förbereds för ett storslaget firande med bland annat en militärparad för att uppmärksamma att det var 70 år sedan Folkrepubliken Kina bildades.

En del demonstranter har under dagen vandaliserat tunnelbanestationer och rivit ner banderoller om det kommande firandet av 70-årsjubileet. Studenter har planerat att strejka under måndagen, och aktivister har uppmanat människor att klä sig i svart på nationaldagen.

Samtidigt som de pågående demonstrationerna i Hongkong samlades 200 personer vid lunchtid på en höjd ovanför staden. De sjöng den kinesiska nationalsången, och skanderade ”vi älskar Kina”.

- Om regeringen tar till våldsamma åtgärder så inte mig emot. Vi har sett nog, säger en kvinna, som kallar dem som protesterar på gatorna för ligister.

Protesterna, med krav på regeringen i Peking om demokratireformer, har pågått sedan i juni.