Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oroligt vid Israels gränser på sorgedag

Ett tiotal dödsoffer krävdes när israeliska styrkor på söndagen öppnade eld mot palestinska demonstranter. På Golanhöjderna blev sammanstötningarna de allvarligaste på många år.

Palestinierna samlades för att uppmärksamma yaum al-nakba, katastrofdagen, som markeras varje år med anledning av årsdagen av den moderna staten Israels bildade för 63 år sedan. Palestinierna sörjer då att över 760.000 palestinier – omkring 4,7 miljoner i dag om man räknar in ättlingar i senare generationer – flydde eller fördrevs från sina hem under det krig som slutade med att Israel bildades.

Flyktinglägren finns kvar och frågan om rätt till återvändande eller kompensation för förlorade hem har aldrig lösts.

I år, med pågående revolutionsvåg i arabvärlden, blev protesterna omfattande. Och de engagerade också palestinier och sympatisörer i flera grannländer som hyser flyktingläger.

I södra Libanon dödades minst tio personer och över 100 skadades när israeliska styrkor öppnade eld mot demonstranter som tagit sig till gränsstängslet, enligt vad libanesiska säkerhetskällor sade till nyhetsbyrån AFP på kvällen. Från Marun al-Ras nära Bint Jubayl rapporterade AFP att folk – bland annat från Bekaadalen – körts till gränsen i bussar döpta efter byar som en gång övergavs av palestinska flyktingar. Arrangörerna sade att Hizbollahrörelsen stod för finansieringen.

Israel hävdade att regimerna i både Iran och Syrien utnyttjade protestdagen till draksådd – i Syriens fall också till att avleda uppmärksamheten från vad som sker i det egna landet.

Minst ett par personer ska ha dödats i skottlossning på Golanhöjderna, som Israel intog från Syrien i kriget 1967. Enligt israeliska försvarskällor hände det när demonstranter stormade gränsen till israeliskkontrollerat område nära den drusiska byn Majdal Shams.

Nyhetssajten Ynet rapporterade att Israel skickat hundratals poliser till området som förstärkning.

I norra Gazaremsan öppnade en israelisk stridsvagnsbesättning eld mot stenkastare och omkring 80 skadades. En annan palestinier, som uppgavs ha varit i färd med att placera ut en bomb, dödades.

Vid Qalandiya på Västbanken, nära Jerusalem, drabbade israeliska soldater och stenkastare också samman.

I Jordanien hindrade polisen på söndagen omkring 500 demonstranter från att tåga mot en israelisk gränspostering i Jordanfloden, rapporterar AFP. I stället hölls ett protestmöte i en närbelägen stad.

Även innanför Israels internationellt erkända gränser hände saker som sattes i samband med protesterna. Minst en person dog och flera skadades när en lastbil rammade en buss och flera personbilar i Tel Aviv. Föraren var en 22-årig arab och polisen undersöker om dådet var politiskt motiverat.

Palestina/Israel

1947: FN föreslår att Palestina delas upp i två stater, en judisk och en arabisk. Judarna säger ja, araberna nej.
1948: Staten Israel utropas, och utkämpar framgångsrikt ett första krig mot arabstaterna. Många araber flyr till grannländerna och till vad som blir känt som de palestinska områdena: Västbanken, i kriget taget av Jordanien, och Gazaremsan, intaget av Egypten.
1956: Suezkrisen utlöser det andra kriget mellan Israel och Egypten, som har stöd av andra arabstater.
1967: I sexdagarskriget erövrar israelerna Sinaihalvön, Golanhöjderna, Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan.
1973: Under den judiska storhelgen yom kippur startar Egypten och Syrien ett nytt krig i hopp om revansch för 1967. Det så kallade oktoberkriget slutar dock med ännu en israelisk seger.
1974: Vapenstillestånd mellan Israel och Syrien.
1979: Fredsavtal mellan Israel och Egypten.
1987: Intifadan, det första palestinska upproret mot ockupationen, utbryter.
1993: Osloavtalet mellan Israel och PLO. Avtalet löser inte viktiga problem som flyktingfrågan, men leder till lokalt palestinskt självstyre på Västbanken och i Gazaremsan.
1994: Fredsavtal mellan Israel och Jordanien.
2000: Den andra intifadan börjar.
2005: Israel lämnar Gazaremsan, men fortsätter att i hög grad kontrollera områdets gränser.
(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.