Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oron-vaxer-for-att-falska-nyheter-ska-paverka-valjarna/

Världen

Oron växer för att falska nyheter ska påverka väljarna

Bild 1 av 3 Den tyska valrörelsen går in i sitt slutskede. Samtidigt växer oron för att valet ska påverkas av hackarattacker och påhittade nyheter.
Foto: Markus Schreiber
Bild 2 av 3 Påstående: CDU har kopierat sin valslogan från det östtyska kommunistpartiet. På bilden syns CDU:s valslogan om ett ”Tyskland där man lever gott och gärna” intill en snarlik text från en gammal affisch som regimen i DDR använde. Men bilden är ett montage. Den har fått stor spridning i sociala medier. Sajter långt ut på högerkanten jämför ofta Angela Merkel med kommunistregimen.
Foto: Skärmavbild
Bild 3 av 3 Påstående: 1.000 utlänningar satte eld på en kyrka i Dortmund. Här påstår den amerikanska sajten Breitbart, språkrör för alt-right-rörelsen i USA, att en mobb om 1000 personer med utländsk bakgrund gått till attack mot och satt eld på en kyrka i tyska Dortmund. Uppgifterna, som fick stor spridning i sociala medier, dementerades av tyska myndigheter.
Foto: Skärmavbild

Oron växer för att valutgången i Tyskland ska påverkas av hackarattacker, fake news och trollkampanjer i sociala medier. Misstankarna riktas främst mot Ryssland.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in